Skat skærper jagt på skjulte formuer

Strammer skruen. Skat tager nye metoder i brug for at fange danskere, der skjuler deres formuer i forskellige selskabskonstruktioner i skattely-lande som Schweiz, Luxembourg og Gibraltar. Det skal give et tre-cifret millionbeløb til statskassen.

Skat er nu klar til at skærpe jagten på danskere, der skjuler deres formuer i udlandet. Målet er at få ramt på danskere, der gemmer deres formuer væk i smarte selskabskonstruktioner i skattely lande som Schweiz, Gibralta og Luxembourg for derved at undgå at betale skat i Danmark.

For at få de skjulte formuer for dagen vil Skat gennemgå transaktionerne på 1.000 udenlandske kreditkort, der er ejet af danskere og som bliver brugt her til lands. Der er tale om kreditkort fra Visa, Mastercard og American Express.

Skat vil være ekstra mistænkelig, hvis en given kortejer har et stort forbrug samtidig med, at vedkommende stort set ikke betaler skat i Danmark.

På den måde håber Skat at afsløre danskere, der skjuler deres formuer i forskellige udenlandske selskaber.

- Det er en form for skattesvindel, som vi hidtil har haft meget svært ved at gøre noget ved. Derfor afprøver vi forskellige metoder for at fange disse skattesnydere. Dette kalder vi Projekt Creditcards, og det er blot et af flere, som vi vil sætte i gang i de nærmest år, siger Ove Christensen.

Han fremhæver, at for at finde formuer skjult i udlandet er det nødvendigt for Skat at kunne få oplysninger om danske personers formueforhold, men det er ikke muligt at få den slags informationer fra skattelylandene.

- Problemet er endvidere, at formuerne ofte er gemt i selskaber, hvor en lokal repræsentant er den formelle ejer af selskabet, mens reelle ejer er en anden, men den person kan vi ikke få oplysninger om. Andre gange er selskabet i et skattelyland ejet af et selskab fra et andet skattelyland, der igen er ejet af et selskab fra et tredje skattelyland, siger Ove Christensen.

Skal ændre holdningGennemgangen af kreditkortene vil ske via oplysninger som Skat får fra PBS, og det kan lade sig gøre, fordi Skatterådet har givet tilladelse til det.

Skat har desuden fået lov til at indhente oplysninger i forretninger og pengeinstitutter om kunder, der har benyttet udenlandske kreditkort.

Og med gennemgang af kreditkortene håber Skat at komme en del af de problemer til livs og fange tre former for svindel.

l Skattepligtige danske personer, der har ikke beskattede værdier i udlandet.

l Danske personer, som ikke er tilmeldt og ikke betaler skat i Danmark.

l Udenlandske personer, der ikke er tilmeldt og ikke betaler skat her i landet, selv om de skal gøre det.Ove har ikke noget overblik over, hvor mange danskere og hvor store formuer det kan dreje sig om. Men han regner med, at Skat kommer til at hive et tre-cifret millionbeløb hjem til statskassen via projektet.

- Det resultatet vi allerhelst vil have er at få danskerne til at ændre holdning. Vi er overbeviste om, at når vi er færdige med de sager, vi indtil videre har i gang, så har vi afsat tydelige spor rundt omkring i forskellige kredse og samfundslag. Derved skulle folk meget gerne tænke sig om en ekstra gang, inden de forsøger at skjule deres formue i udlandet, siger Ove Christensen.