Skat ser ingen faretegn i stærkt stigende momsrefusion

Statsrevisorerne har onsdag påtalt, at Skats kontrol med udbetaling af såkaldt negativ moms har været utilstrækkelig. Det mener Skat ikke selv.

Foto: ERIK REFNER

Negativ moms er noget, selskaber kan få refunderet af Skat. Udbetalingerne her er steget fra 140 til 235 milliarder kroner fra 2009 til 2015, 95 milliarder kroner.

Det har skabt frygt for, at Skat igen er blevet svindlet med falske krav.

- Vi mener godt, vi kan forklare stigningen. Fra 2009 til 2015 er 90 procent af stigningen sket gennem en mulighed, vi har i Danmark, for at få sin moms hurtigere tilbage, hvis man er en eksportvirksomhed.

- Alene i 2015 har vi udbetalt 160 milliarder kroner til eksportomsætning til de her virksomheder. Og vi kontrollerer selvfølgeligt, at virksomhederne også husker at svare den moms, de skal i Danmark, siger Jim Sørensen, direktør for indsats hos Skat.

Han fortæller, at Skat, når de skal vurdere, om der bliver snydt, kigger på de samlede momsindbetalinger.

- Der kan vi se, om vi har været udsat for massiv svindel. Og kigger man på hele momsprovenuet i forhold til udviklingen i bruttonationalproduktet, så ser det ganske fornuftigt ud.

- Danmark har en ret høj efterlevelse og der er intet, der tyder på, at vi har været udsat for massiv svindel, siger Jim Sørensen.

Tidligere på året kom det frem, at Skat var blevet svindlet for over 12 milliarder kroner i udbetaling af såkaldt udbytteskat. Det har ført til en større revision, og der er rejst spørgsmålstegn ved Skats evne til at kontrollere sine udbetalinger.

Det var da også noget, der kom op i Statsrevisorernes rapport onsdag.

- Det kunne lyde som en kliché, for jeg har tidligere sagt, at revision af udbytteskat er det værste, jeg har set i 25 år. Det her er bare værre endnu.

- Det her er et helt enestående eksempel på dårlig statslig forvaltning, sagde statsrevisorformand Peder Larsen (SF) tidligere onsdag.

/ritzau/