Skat ramt af nyt svindelnummer

Skat fik allerede i marts en »early warning« om ny skandale, erfarer Berlingske Business. Der er tale om en anden slags snyd med udbytteskat end den hidtil kendte.

Foto: ERIK REFNER.
Læs mere
Fold sammen

Der gemmer sig en anden og potentielt stor skatteskandale bag den kendte svindelsag om refusion af udbytteskat, som er eksploderet i de seneste uger. Berlingske Business kan i dag afsløre, at Skat allerede i marts i år blev advaret om, at der kunne være fusket med udnyttelsen af reglerne for udbytteskat. Det skete i en såkaldt »early warning«, som blev overdraget til Skats juridiske afdeling 27. marts fra Skats afdeling for store selskaber, erfarer Berlingske Business. En »early warning« er en intern meddelelse, der gør ledelsen opmærksom på et alvorligt svigt og problemer i Skat.

Sagen har tæt tilknytning til danmarkshistoriens formentlig største sag om svindel for anslået 6,2 mia. kroner. Men det er en anden problemstilling, hvor en virksomhed eller en privatperson i en periode »låner« aktier af en anden part. Det skaber en risiko for, at Skat udbetaler refusion af udbytteskat til to parter – både den der ejer aktien, og den der har lånt den, lyder det i den interne advarsel i Skat. Det er således en anden metode end den hidtil kendte, man har brugt til at lænse statskassen, forklarer partner og skatteekspert Torben Bagge fra Advokatfirmaet Tommy V. Christiansen:

»Skat sagde selv, at den anden sag handlede om falske dokumenter. Det her er en juridisk problemstilling. Derfor lyder dette som en yderligere sagsmulighed. Jeg tror, at den kommer ud over de 6,2 mia. kroner, som hidtil har været fremme,« lyder det fra Torben Bagge, der undrer sig over, at Skat ikke straks bremsede udbetalingerne i marts 2015.

Jesper Petersen, skatteordfører for Socialdemokraterne, oplyser, at Skatteudvalget ikke er blevet orienteret om den interne advarsel i Skat:

»Det er nyt i forhold til den svindel­metode, som vi hidtil har fået oplysninger om, og hvis jeres oplysninger er rigtige, så er der jo foregået flere former for svindel mod det danske skattevæsen på samme tid, og det kan være forklaringen på, hvorfor der har kunnet svindles med så enorme summer som 6,2 mia. kroner. Med de nye oplysninger kan vi kun frygte, at der viser sig at være svindlet for endnu mere.«

Et såkaldt aktielån er en hyppigt anvendt manøvre blandt finansielle spekulanter, hedgefonde mv. Spørgsmålet er, hvem der har ret til at få refusion af udbytteskatten. Er det personen, som har lånt aktien, eller er det det finansielle institut, som låner aktien ud? Set med Skats øjne er der ingen tvivl om, at det er den part, som låner aktien ud, der har ret til at få refusion af udbytteskat. Skat har dog tilsyneladende udbetalt pengene til begge parter i et ukendt antal sager.