Skat ramt af ny møgsag: Udbetalte næsten en halv milliard i blinde til leasingbranche

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Foto: ERIK REFNER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Godmorgen og velkommen til dagens Business-overblik.

Mens skatteskandalen kører i højeste gear, rammer endnu en alvorlig sag om manglende kontrol i Skat. Nu viser det sig, at Skat i årevis har overladt til leasingselskaberne selv at finde ud af, om de skulle have registreringsafgifter retur efter endt leasing.

Dermed har Skat udbetalt næsten en halv mia. kroner til leasingbranchen uden at vide, om udbetalingerne var korrekte, skriver Jyllands-Postens erhvervsmedie Finans.

Oplysningerne vækker harme på Christiansborg, hvor Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten kritiserer Skats manglende kontrol på leasingområdet i skarpe vendinger.

»Det er helt galt, for det betyder jo, at man i Skat slet ingen føling har med, om der er udfordringer eller svindel,« lyder det bl.a. fra Dansk Folkepartis skatteordfører, Dennis Flydtkjær.

Skatteminister Karsten Lauritzen har allerede bebudet, at han indkalder leasingbranchen til en »alvorssnak«.

»Hvis det står til troende, er det naturligvis ikke tilfredsstillende. Derfor er jeg også glad for, at Skat har indkaldt biler til pristjek og at man i øvrigt er i gang med at undersøge problemstillingen,« siger skatteministeren til Finans.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
Danmark skovler penge ind

Vi hopper videre til dagens tophistorie i Berlingske Business, hvor et boom i overskuddet på betalingsbalancen giver økonomer dybe panderynker.

For selv om det umiddelbart lyder godt, at den danske betalingsbalance er sprunget i vejret med over 140 mio. kroner fra 2007 til 2016, kan en svulmende eksport vise sig at blive en boomerang for dansk økonomi. Udviklingen er nemlig et udtryk for, at der sker for lidt i den danske økonomi, vurderer økonomer.

»Virksomhederne investerer for lidt. Vi skal meget gerne have dem til at investere mere i maskiner og moderne produktionsudstyr. Det er helt afgørende for, at virksomhederne kan bevare deres konkur­renceevne,« siger vicedirektør i Dansk Industri, Kent Damsgaard.

3
Droppede Danske Bank - jagter nu milliarder

Sidste år stoppede Niels-Ulrik Mousten som topchef i Danske Capital efter en snak med Danske Banks øveste topchef, Thomas F. Borgen. Kort tid efter valgte Carsten Bach, som var leder af en afdeling, som investerede bankens egne penge, at takke af.

Nu åbner de to tidligere kolleger deres egen hedgefond ved navn Caba Capital, hvor velhavende privatpersoner og institutionelle investorer til en start vil placere 100 mio. kroner. Det skriver Børsen.

»Det er en ti år gammel drøm at starte min egen hedgefond. Nu var der en mulighed, bl.a. fordi der er en åbning i markedet,« siger Carsten Bach, som tidligere har haft ansvar for at forvalte 200 mia. kroner i Danske Bank.

På den længere bane håber duoen på at nå en forvaltningskapital på 3 mia. kroner.

4
Fyret FBI-chef: Trump bad mig om at droppe Flynn-undersøgelse

På udlandsfronten er der i dag fokus på den amerikanske præsident Donald Trump, som er kommet under nyt pres. Forklaringen er, at Trump ifølge New York Times bad den nu fyrede FBI-chef James Comey om at afslutte en undersøgelse af den tidligere nationale sikkerhedsrådgiver Michael Flynn.

New York Times henviser til et notat, som Comey skrev efter et møde i Det Ovale Kontor 14. februar.

»Jeg håber, at du kan se igennem fingre med det her,« skulle Trump angiveligt have sagt til Comey.

Det Hvide Hus afviser imidlertid, at informationerne er rigtige. I en pressemeddelelse skriver Det Hvide Hus, at det »ikke er en sandfærdig eller præcis beskrivelse af samtalen mellem præsidenten og hr. Comey«.

5
Trump-effekten på dollaren er væk

For femte dag i træk faldt den amerikanske dollar tirsdag. En del af årsagen er ifølge Sydbanks cheføkonom, Jacob Graven, at investorerne er begyndt at tvivle på, om Trump som bebudet kommer til at lempe finanspolitikken markant gennem store skattelettelser og øgede offentlige investeringer.

Ved årsskiftet kostede en dollar omkring 7,15 danske kroner. Nu koster en dollar 6,71 kroner.

Det sker i dag

  • Danmarks andenstørste tøjkoncern IC Group kommer kl. 08 med regnskab for tredje kvartal.
  • Kl. 10.30 offentliggøres tal for den britiske arbejdsløshed for april.
  • Fynske Bank, NKT, Zealand Pharma og Vestjysk Bank kommer alle med regnskaber, der dækker årets første kvartal.

Det sker på markederne

Det amerikanske S&P-indeks sluttede i et fald på cirka 0,1 pct., mens Nasdaq-indekset endnu en gang havde medvind og lukkede i et plus på 0,3 pct. I Asien er stemningen overvejende negativ onsdag morgen.

  • Nikkei 225 i Japan: -0,7 pct.
  • Hang Seng i Hongkong: -0,3 pct.
  • CSI 300 i Kina: -0,3 pct.
  • Amerikanske aktiefutures: -0,6 pct.