Skat øger samarbejde med revisorer efter møgsager

Kritikken af Skats metoder og praksis har været benhård det seneste år, og mange revisorer har været blandt de skarpe kritikere. Nu øger Skat og revisorerne samarbejdet i et nyt forum, der skal skabe bedre fælles forståelse for skattespørgsmål og retssikkerhed.

Et formelt samarbejdsforum med revisorer og medarbejdere fra Skat skal være med til at forebygge skatteskandaler. Foto: Jens Nørgaard Larsen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter et år med massevis af møgsager og stormvejr i medierne vil Skat nu intensivere samarbejdet med danske revisorer i et nyt formelt samarbejdsforum. Tanken er, at både retssikkerhed og regelefterlevelse skal vendes jævnligt i det nye forum, og at dømme efter det seneste års sager er der nok at diskutere.

Skats arbejdsmetoder har været under voldsom beskydning i 2013, og en række problematiske personsager har været fyldigt beskrevet i medierne.

Siden har Skats direktør, Jesper Rønnow Simonsen, der kom til Skat i slutningen af 2012, igangsat en oprydning på mange fronter, og det seneste tiltag er endnu et forsøg på at øge dialogen med erhvervsliv og borgere.

»Med afsæt i den store opmærksomhed om skat og restsikkerhed har vi set på, hvordan der kan skabes større tillid. Vi har hele tiden haft en ganske fin dialog med revisorerne, men de seneste års udvikling har vist, at der kan være grund til at udvide samarbejdet og dialogen,« siger Jesper Rønnow Simonsen.

Fremover skal Skat og Danske Revisorer - FSR mødes fem gange om året i det nyetablerede dialogforum, og Jesper Rønnow Simonsen fastslår, at både retssikkerheden og virksomhedernes regelefterlevelse kommer på dagsordenen på møderne. Formålet er blandt andet at gøre det lettere at betale den rigtige skat og samtidig diskutere, om skatten i nogle tilfælde kan opkræves på en mere korrekt og ordentlig måde.

Behov for dialog efter skandaler

Jesper Rønnow Simonsen lægger ikke skjul på, at det seneste års skandaler i Skat har øget behovet for en tæt dialog endnu mere. Skat er blandt andet blevet anklaget for at have tilbageholdt væsentlige oplysninger og brugt bøllemetoder i højtprofilerede enkeltsager.

Samtidig tyder en stribe sager på, at Skats afgørelser om udlandsdanskeres skattepligt stritter i alle retninger. Dertil kommer, at ligesom Skat gennem en årrække har sløset med de offentlige ejendomsvurderinger, har dele af erhvervslivet angrebet Skat for en til tider aggressiv og uforudsigelig fremfærd på flere områder.Ligger der en erkendelse af for dårlig kommunikation med erhvervslivet?

»Jeg mener, at der har været et potentiale for væsentlig bedre dialog med det omgivende samfund. Det er det, vi er i fuld gang med,« siger Jesper Rønnow Simonsen.

Formanden for Danske Revisorer - FSRs skatteudvalg, John Bygholm, fastslår, at revisorerne har stor indsigt i de udfordringer, som både almindelige borgere og virksomheder oplever med skattevæsenet. De principielle problemstillinger skal vendes på møderne, ligesom Skat omvendt kan komme med input til, hvordan man kan mindske fejlmængden hos revisorernes kunder.

»Det nye forum bliver en slags formelt samlingspunkt for den omfattende dialog, som vi har med Skat. Vi kan diskutere alle slags problemstillinger. Et punkt kunne for eksempel være Skats styresignal for udlandsdanskeres skattepligt,« siger John Bygholm.

Ud over retssikkerhed og regelefterlevelse vil det nye forum sætte fokus på blandt andet Skats indsatsprojekter og revisorers opgaver.