Skat lemper omstridt regel for udenlandsk arbejdskraft

Skat lemper reglerne for skat på udenlandsk arbejdskraft, da de utilsigtet har forhindret virksomheder i at få udenlandske eksperter til landet. Ufaglærte områder vil formentlig stadig være omfattet.

Skattereglerne for udlændingefra 2012,skulle sikre, at udlændinge som for eksempel bærplukkere også betaler skat her i landet. Men reglerne havde en utilsigtet effekt. Arkivfoto: Bax Lindhardt Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Langt færre højtuddannede udlændinge, der arbejder kortvarigt i Danmark, skal fremover aflevere skat af deres løn til den danske stat. Det skal til gengæld de ufaglærte såsom bærplukkere og visse typer af håndværkere.

Det bliver formentlig konsekvensen, efter at Skat netop har lempet reglerne for den såkaldte arbejdsudlejeskat på udlændinge. Lempelserne betyder nemlig, at Skat i højere grad vil betragte ufaglærte ansatte fra udenlandske vikarbureauer som fastansatte hos danske virksomheder, mens højtuddannede specialister fra udlandet vil blive anset som underleverandører og derfor ikke omfattet af arbejdsudlejeskatten.

»De nye regler vil betyde, at højtuddannede udlændinge på kortere projekter ikke længere bliver ramt. Reglerne var tiltænkt som en kamp mod social dumping, men utilsigtet har de haft store konsekvenser for it-virksomheder, der er dybt afhængige af udenlandsk ekspertise,« siger direktør i IT-brancheforeningen Morten Bangsgaard.

Regeringen strammede oprindeligt skattereglerne for udlændinge tilbage i 2012, fordi den ville sikre, at udlændinge som for eksempel bærplukkere, der hidtil har arbejdet som underleverandører om sommeren for gartnerier, også betaler skat her i landet.

Anledning til hovedbrud

Men reglen ramte også virksomheder, der bruger udenlandske eksperter i kortere perioder, især IT-branchen. Og den branche vil både regeringen og Skat for alt i verden sikre. Derfor er reglerne nu ændret sådan, at højtuddannede specialister, der arbejder en kort periode i Danmark, med stor sandsynlighed ikke længere vil blive omfattet af reglerne. Men det vil altså udenlandske firmaer, der leverer eksempelvis sæsonplukkere til danske gartnerier, fordi deres arbejde er afgørende for virksomhedens kerneproduktion.

Som Berlingske beskrev før jul har arbejdsudlejeskatten længe givet anledning til hovedbrud blandt mange af landets virksomheder, netop fordi det var uklart, hvorvidt deres udenlandske underleverandører var omfattet af skatten eller ej. Blandt andet hos IT-virksomheden Telebilling, der i stedet for at få eksperter til Kolding, besluttede at udvide deres afdeling i Tyskland. Men også flere store konsulentvirksomheder har ifølge Deloitte været i tvivl om, hvorvidt deres udenlandske eksperter var omfattet.

»Et uskønt forløb«

Dertil kommer, at Tyskland og Polen, der har mange midlertidige udfaglærte arbejdstagere i Danmark, har kritiseret Danmark for at begrænse den frie bevægelighed af serviceydelser og sågar klaget til EU-Kommmissionen. Det vækker da også glæde i både DI og Dansk Erhverv, at Skat ændrer praksis.

»Det er glædeligt, at man nu klart henviser til OECD-reglerne, så vi formentlig ikke risikerer at se situationer, hvor udlændinge bliver dobbeltbeskattet. Man kan ikke sige, at Skat gør forskel på højt- og lavtuddannede udlændinge, for Skat vil undersøge i alle brancher, om arbejdet er omfattet af arbejdsudlejereglerne. Men sandsynligheden for, at der er tale om arbejdsudleje er blot større, når der er tale om manuelle arbejdsopgaver,« siger skattepolitisk chef i Dansk Erhverv, Jacob Ravn og tilføjer:

»Det er ærgerligt, at vi igen skal igennem et uskønt forløb med en skatteregel. Hvis Skatteministeriet blev bedre til at tage erhvervsorganisationer og andre med på råd, tror jeg, at vi ville have færre af denne type sager på skatteområdet,« siger han.

Underdirektør i Skat, Lisbeth Rasmussen, har ikke fundet tid til at tale med Berlingske torsdag, men sendt følgende mail: »Skat har løbende evalueret linjen og på den baggrund vurderet, at der er behov for at udsende et styresignal, som skaber en større generel klarhed om principperne for at vurdere, hvornår arbejdsudlejereglerne finder anvendelse.«