Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Det er netop kommet frem, at Skat har anlagt sag mod den amerikanske IT-gigant Intel for skatteunddragelser for 3,6 mia. kr., men det er blot toppen af isbjerget.
Ifølge Berlingskes kilder, arbejder Skat på at kunne dokumentere unddragelser, der mindst matcher det beløb. Og dertil kommer det meget store antal unddragelser, der gøres op i millioner i stedet for milliarder i virksomhederne.
For fjerde år i træk hentede Skat nemlig rekordstore ekstrabeløb fra virksomheder, der fik ændret deres skatteberegninger. I 2005 hentede Skat en lille milliard kroner i ekstraskat fra virksomhederne. Sidste år steg det tal til 8,7 mia. kr - som dækker over ændringer virksomhedernes skattepligtige indkomst.
»Når vi igen har været i stand til at øge virksomhedernes skattepligtige indkomster, så skyldes det et samspil af flere faktorer. Vi er nok blevet dygtigere, vi fokuserer indsatsen mere, har fået en bedre organisering, og så har globaliseringen betydet, at samhandlen på tværs af grænserne er steget,« siger Jesper Wang-Holm der er kontorchef i Skats afdeling for transfer pricing.
Det er altså ikke mindst globaliseringen, der har tvunget Skat til at skærpe indsatsen mod de store virksomheder. Selv en almindelig mellemstor dansk virksomhed har i dag ofte afdelinger eller datterselskaber i udlandet.
Derfor foregår en stor del af verdenshandelen mellem koncernforbundne virksomheder.
Ligning i regionale centre
Skat har de sidste år intensiveret indsatsen mod store virksomheder.
Det er sket ved at samle medarbejderne i regionale centre, hvor virksomhederne så lignes. Her er der særlig fokus på transfer pricing, men også på den almindelige skattebetaling fra virksomhederne.
Som figuren på siden viser, er det fortsat særdeles beskedent, hvor meget de store virksomheder betaler af skat i Dannmark.
I langt de fleste tilfælde er det helt reelt, men Skat har rettet søgelyset mod de store - og mod de beskedne skattebetalinger.
»Vi har koncentreret vor indsats, og det giver nu effekt. Tidligere var medarbejderne spredt, men de er nu samlet i få regionale centre, hvor vi har de faglige kompetencer og den nødvendige fokus på området. Fra nytår gik vi endnu videre ved at samle kræfterne i endnu færre centre,« siger kontorchef Jesper Wang-Holm
Skat har lidt hårdt under højkonjunkturen, hvor erhvervslivet har håndplukket en række af Skats dygtige medarbejdere.
Med løfte om højere løn og bedre vilkår har virksomheder bl.a. hentet en række medarbejdere fra de afdelinger, der netop har arbejdet med transfer pricing og skattebetalingerne fra de største virksomheder.
Men nu har den økonomiske krise fået virksomhederne til at sætte prop i tilstrømningen af nye medarbejdere til glæde for Skat.
»Vi kan godt mærke finanskrisen og det, at vi ikke længere mister medarbejdere til private virksomheder som før, er kun med til at sikre, at vi kan holde et højt fagligt niveau i indsatsen,« siger Jesper Wang-Holm fra Skat.
En række af de største danske virksomheder har selv etableret egentlige transfer pricing-afdelinger, der arbejder med at optimere skattebetalingerne fra virksomhederne. Det gælder bl.a. A.P. Møller - Mærsk, Danfoss, Dong, Nkt, Velux og Grundfos.

Fik du læst:
Det bliver farligere at bruge netbank
Velkommen til fremtiden anno 2009
Snart slut med mobiler til en krone