Skat har åbnet gabestokken

Onsdag morgen åbnede Skat det site, som gør, at alle nu kan gå ind og se, hvor meget de enkelte virksomheder bidrager til statskassen.

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Er man interesseret i, hvor meget de danske virksomheder betaler i selskabsskat, så er der godt nyt. Onsdag morgen har skattevæsenet åbnet det varslede site, hvor man kan søge de danske virksomheders skatteoplysninger frem.

Officielt skulle sitet være åbnet klokken 9 - men allerede klokken 8 var der adgang til funktionen på Skat.dk.

På sitet kan man se skatteoplysninger om aktieselskaber, anpartsselskaber, andelsselskaber, fonde og foreninger, der betaler skat i Danmark. Derimod er der ikke oplysninger om personligt ejede virksomheder. Skattebetalingen er samlet, så man kan altså kun se de samlede koncernoplysninger, hvis et selskab er sambeskattet i forbindelse med, at det har datterselskaber.

Vil man tjekke en virksomheds skattebetaling, så skal man søge virksomheden frem. Der er ikke lister på sitet, så interesserede kan altså ikke søge på lister over for eksempel de selskaber, der betaler mest eller mindst skat.At der er blevet åbnet for, at offentligheden kan se, hvor meget virksomhederne har lagt i skattekisten, er en følge af en lov, der blev vedtaget af regeringspartierne og Enhedslisten i sommer. Loven var en konsekvens af, at aftalepartierne ville have mere åbenhed  om, i hvilken grad erhvervslivet bidrager til velfærdssamfundet.

På det seneste har der i en række europæiske lande været stort fokus på specielt de multinationale virksomheders skattetænkning. Specielt i Storbritannien er bølgerne gået højt efter det kom frem, at eksempelvis Starbucks-kaffekæden og søgegiganten Google betalte en bemærkelsesværdig lav skat - trods milliardomsætning.

Se med på Skats hjemmeside.