Skat giver hjælpende hånd til private aktionærer

Lettelse. Skat vil fra næste år udvide programmet "Beregn Aktier", så det bliver nemmere for de private aktionærer at beregne, hvor meget de skal betale i skat af deres salg af aktier.

Det skal være langt nemmere for landets mange tusinde private aktionærer at beregne deres skat, når de sælger aktier. Skat lancerede i foråret regneprogrammet "Beregn Aktier" på TastSelv, og det system skal i de kommende år gøres endnu bedre.

Programmet skal hjælpe de danske aktionærer, så de kan finde ud af hvor meget de enten skal trække fra eller betale i skat af deres aktier.

Systemet kunne bruges første gang i forbindelse med selvangivelsen for sidste år, men kun for børsnoterede aktier.

Fra næste år bliver programmet udvidet, så det også kan beregne skatten af salget af investeringsbeviser og unoterede aktier. Ligeledes vil resultatet af beregningerne automatisk blive overført til den enkeltes selvangivelse.

Skat tror på, at endnu flere danskere derfor vil gå ind og bruge systemet. I foråret havde "Beregn Aktier" 25.000 unikke brugere, og 2.600 private aktionærer var inden og benytte programmet til at udregne deres skat.

- Vi tror, at antallet af brugere vil vokse meget i de kommende år efterhånden som folk bliver fortrolige med at bruges hjemmesiden. Specielt er det godt, at resultaterne automatisk bliver overført til den enkeltes selvangivelse. Det er langt nemmere, end at man selv skal indberette beregningerne, som det hidtil har været tilfældet, siger retschef i Skat, Lene Lund Bendix.

Hun understreger, at endemålet er, at programmet fra 2008 skal kunne beregne skatte af alle de typer af værdipapirer, som vi kender i dag.

OvergangsreglerneSom beskrevet i gårsdagens udgave af ErhvervsBladet, så selvangivelsen for 2006 det første år med de nye og mere enkelte regler for privates aktieskat.

For at se om aktionærerne har kunnet finde ud af de nye regler har Skat udtaget 15.000 selvangivelser fra lønmodtagere og aktionærer til et ekstra gennemsyn.

Det er et led i Skats nye strategi, hvor man hjælper borgerne på vej med de nye regler og først derefter sætter ind med kontrol.

Og Lene Lund Bendix er overbevist om "Beregn Skat" kan være med til at nedbringe antallet af fejl i de privates aktionærers selvangivelser.

Blandt andet fordi programmet tager hensyn til de overgangsregler, som de nye regler for privates aktieskat indeholder. Overgangsreglerne skal være med til at sikre, at folk, der har aktier som de efter de gamle reglerne kan sælges skattefrit også kan gøre det efter de nye.

Skattekonsulent hos BDO Scanrevision Steen Mørup er helt enig.

- Det er et godt initiativ med programmet. Det gør det afgjort nemmere at beregne tab og gevinster for den enkelte aktionær, og det bliver endnu lettere fra 2009. Til den tid foreslår skatteminister Kristian Jensen (V), at tab fra børsnoterede og unoterede aktier bliver behandlet ens, siger Steen Mørup.

I dag kan man kun trække tab fra salg af børsnoterede aktier fra gevinster fra salg af noterede aktier og udbytter fra noterede aktier.