Skat gav håndværkerfradrag for milliarder trods manglende kontrol

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du begynder din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at været helt opdateret.

Foto: Sarah Christine Nørgaard. (Foto: Sarah Christine Nørgaard/Scanpix 2017)
Læs mere
Fold sammen

Godmorgen og velkommen til et overblik over dagens vigtigste erhvervsnyheder. Vi lægger ud med historien om Skats mangelsfulde kontrol med det såkaldte håndværkerfradrag:

Skat gav håndværkerfradrag for milliarder trods manglende kontrol

Selvom danskerne har indberettet for over 28 milliarder kroner via boligjobordningen, har Skat på intet tidspunkt ført systematisk kontrol med ordningen.

Det skriver Finans.dk på baggrund af en opgørelse.

Det sker på trods af, at en stikprøve i 2012 viste ellers, at 9 pct. af indberetningerne ikke var fradragsberettigede, mens der var fejl i yderligere 6 pct. af indberetningerne.

Den manglende kontrol er problematisk mener Torben Bagge, der er partner i advokatfirmaet TVC og ekspert i skatteret:

»Det er en stor fejlmargin, og det burde tale for, at man afsætter flere midler til kontrol.«

Oliegiganter tager flugten fra Nordsøen

BP overvejer et exit fra Nordsøen og tilslutter sig dermed den række af olieselskaber, der de seneste år har vendt ryggen til olieområdet, som har tjent Danmark så godt. Men det er måske ikke entydigt negativt. Læs mere her.

IMF: Britisk økonomi begynder at halse efter væksten i EU

Justeringen af udsigten for den britiske økonomi begrundes med »en lavere end forventet aktivitet i første kvartal«. IMF forventer et beskedent opsving på 1,7 procent mod tidligere 2,0 procent.

Det skriver Ritzau Finans.

Derimod lysner det på det europæiske fastland. Forventningen for eurozonens økonomi er sat op med 0,2 procent til 1,9 procent for i år. Også næste år vil eurozonen have en kraftigere økonomisk vækst end briterne.

Om blot tre år kan 62 kommuner løbe tør for arbejdskraft

En ny analyse fra Dansk Erhverv viser, at ledigheden alene som følge af den aldrende befolkning og flytningen mod de større byer om bare tre år – i 2020 – vil være faldet til under tre procent i 36 kommuner. Ifølge interesseorganisationen vil ti kommuner reelt være »tømt« for ledige.

»Disse områder vil ikke være karakteriseret ved mangel på job, men ved mangel på arbejdskraft. Det vil gøre, at kommunerne får en lavere vækst end resten af landet, fordi der ikke er så mange ressourcer at tage af. Det er svært at få vækst i områder, hvor befolkningen af en eller anden grund ikke vil bo,« siger Steen Bocian, cheføkonom i Dansk Erhvervs, i en kommentar til analysen.

Det sker i dag

  • kl 10.00: Eurozonens industri- PMI (foreløbig), juli
  • kl 10.00: Eurozonens service- PMI (foreløbig), juli
  • kl 15.45: USAs samlede PMI (foreløbig), juli
  • kl 16.00: Salg af eksisterende boliger i USA, juni

Det sker på markederne

De asiatiske aktiemarkeder viger generelt mandag morgen, hvor efterspørgslen efter risikable aktiver ebber ud efter ugers stærke udvikling i takt med Den Europæiske Centralbanks (ECBs) tilsyneladende accept af en styrket euro, hvilket har efterladt dollar i torvene.

Det skriver Ritzau Finans.

Det japanske Nikkei 225-indeks og det bredere Topix-indeks falder begge 0,9 pct. De kinesiske aktiemarkeder går mod strømmen. Shanghai Composite stiger 0,2 pct., mens det tekniktunge CSI 300-indeks øger 0,3 pct., og Hang Seng-indekset på børsen i Hongkong ligger samtidig med et plus på 0,5 pct.