Skat forbereder razzia mod byggepladser med østarbejdere

Razzia. I løbet næste måned vil Skat indlede kontrolaktioner på danske byggepladser, der gæster udenlandske håndværkere. Skat vil skærpe indsatsen og skride til bøder og skatteopkrævning.

I de kommende uger vil Skat tage de indledende skridt til en omfattende kontrolaktion i byggeriet, hvor godt 21.000 østeuropæere allerede har arbejdstillladelse.

Erfaringerne fra politiet og Skat viser, at mange polske håndværkere og danske arbejdsgivere slet ikke har sørget for arbejdstilladelse eller fået indberettet sagen til Skat, og det vil skat nu dæmme op for.

Fagbevægelsen 3F skønner, at der hver dag arbejder omkring 10.000 illegale håndværkere i Danmark, heraf 8.000 polakker.

- Det har haltet noget med kontrollen, konstaterer konsulent Kurt Hedemann, 3F, der har deltaget i aktioner og politianmeldelser af "mistænkelige" byggefolk.

Ikke hos professionelleDansk Byggeris direktør Børge Elgaard anerkender, at der er problemer med sort, polsk arbejdskraft i byggeriet, men han mener, der er størst uden for den professionelle byggebranche.

En af landets første formidlere af kontakt mellem østeuropæiske og danske virksomheder Allan Skovmann, fra virksomheden Help kalder til gengæld omfanget af sort arbejde i byggeriet for gigantisk.

- Jeg fatter simpelthen ikke, at man kan acceptere det fra lovgivernes side. Vi er snart ligeså ufine i travet, som man beskylder Italien eller Østeuropa for at være, sige Allan Skovmann.

Skærper kursenVed sidste års tilsvarende byggeaktion nøjedes Skat med at uddele advarsler til de danske arbejdsgivere og bygherrer, men det er slut nu, fortæller han. Fejlprocenten blandt de danske virksomheder, som skulle have oplyst Skat om deres udenlandske håndværkere, er oppe på 64 procent. I år har Skat ikke tænkt sig at vise samme tålmodighed, forklarer fuldmægtig Kent Jørgensen fra Indsatskontoret hos Skats Hovedcenter.

- Vi vil naturligvis gå lidt hårdere til værks nu, lyder det.

Skat holdt sidste år igen med bøderne, fordi lovens krav netop var strammet.

- Bøden ligger på 5.000 kroner. Mangler håndværkerne også opholds- og arbejdstilladelse, vil bødestraffen blive større, oplyser Kent Jørgensen.

Det primære problem ved de dansk-polske byggeprojekter er, ifølge Skat, at både de danske og polske virksomheder har en interesse i, at deres aftale fremstår som entrepriser, og ikke som udleje af arbejdskraft. Hvis de polske håndværkere anses for selvstændige, skal der nemlig ikke tilbageholdes A-skat af deres løn, og de kan nøjes med mindre i løn samtidig med at opholds- og arbejdstilladelsen bliver overflødig.

Omvendt har Skat en interesse i at kunne opkræve skat hos den danske virksomhed.

- Der er ingen tvivl om, at det er nemmest for os at få a-skat hjem fra en dansk arbejdsgiver, frem for at skulle inddrive moms hos det polske firma, siger Kent Jørgensen.

Hos Skats Center for Arbejdsudleje i Esbjerg er sagsbehandler Anne Larsen vant til, at virksomheder forsøger at maskere en kontrakt.

- Jeg har set mange eksempler på, at der foregår noget helt andet på arbejdspladsen, end der fremgår af papirerne, fortæller hun.

Hun siger, at Skat kigger på de reelle forhold, og ikke dét der står i papirerne.

- Vi ser på, hvem der har købt materialerne og talt med arkitekten, og hvem, der instruerer håndværkerne på byggepladsen, forklarer Anne Larsen