Skat fiflede med vilje med virksomheders moms

Ulovligt og helt vanvittigt. Sådan lyder en række skatteeksperters vurdering af, at Skat siden 1980erne og frem til sidste år har sat virksomheders momsgæld kunstigt højt for at presse dem til at indberette de rigtige tal.

Foto: Jens Nørgaard Larsen.
Læs mere
Fold sammen

En ny sag om ulovlig forvaltning og urimelig behandling af skatteborgere rammer nu Skat. Det skriver Jyllands-Posten.

Skat erkender ifølge avisen, at praksis var »i strid med almindelige forvaltningsretlige principper«, da man fra 1980erne og frem til 2012 bevidst satte virksomheders momsgæld for højt, når virksomhederne ikke selv lavede de lovpligtige momsangivelser. Her udregnede Skat et gennemsnit af tidligere angivelser og lagde så 25 procent oveni for at presse virksomhederne til at rykke ud med de rigtige tal, skriver Jyllands-Posten.

Og det overrasker blandt andre skattejurist og ekstern lektor på Aalborg Universitet Thomas Rønfeldt:

»Man lægger lige lidt ekstra ovenpå for at presse skatteyderen, men det må man ikke. Det er ulovligt«.

Thomas Rønfeldt sammenligner med den praksis, man brugte over for smykkerigmanden Jesper Nielsen, der er kendt som Kasi-Jesper, som Skat forsøgte at presse til at indgå et forlig med trusler om enorme skattekrav.

Skatteadvokat Torben Bagge stemmer i den hårde kritik. Ifølge ham er det »fair nok«, at Skat ikke lægger sig i den lave ende af et skøn. Men hvis Skat »bevidst skønner for højt, så er det ulovligt,« siger han til avisen.

Også momsekspert og partner i revisionsfirmaet Deloitte Lars Loftager Jørgensen ryster på hovedet af Skats sagsbehandling:

»Selvfølgelig er der nogle, der spekulerer i ikke at overholde tingene, men der er jo også nogle, som uforvarende kommer ud i sådan en situation, og så synes jeg ikke, det er en fair behandling, at man bliver ramt af sådan en regel«.

»Det virker helt vanvittigt,« supplerer momschef i revisionsfirmaet BDO Sten Kristensen.

Ifølge de Konservatives skatteordfører, Brian Mikkelsen (K), er sagen endnu et tegn på, at Skat er kommet »ud af kontrol«. Han kræver, at konsekvenserne af den ulovlige praksis bliver undersøgt.

En af dem, der er blevet ramt af Skats for høje skøn, er 31-årige Claus Hansen. Han kom ifølge Jyllands-Posten til at hæfte personligt for et skattekrav på en halv million kroner, efter et kunstigt højt momskrav. Hans virksomhed var blevet erklæret konkurs, og det var derfor ikke muligt at fastsætte virksomhedens omsætning på baggrund af tidligere indberetninger, hvor virksomheden kørte godt.

Skat har nu beklaget over for Claus Hansen.

Ifølge avisen kan Skat ikke svare på, hvor mange der er blevet mødt med for høje momsskøn. Sidste år fik en IT-fejl Skat til at sætte de foreløbige fastsættelser i bero.

I et kort skriftligt svar fra Skat til Jyllands-Posten erkender Skat, at praksis var »i strid med almindelige forvaltningsretlige principper«.

Skatteminister Holger K. Nielsen (SF) ønskede ifølge Jyllands-Posten ikke at kommentere sagen fredag.