Skat får skarp kritik: Medarbejderne er ikke dygtige nok

Topchefen for Danmarks fjerdestørste revisionshus BDO, retter skarp kritik mod Skat, skriver Dagbladet Børsen.

Foto: ERIK REFNER

SKAT er ikke dygtige nok. Sådan lyder det fra Stig Holst Hartwig, der er topchef i revisionshuset BDO, som er Danmarks fjerdestørste. Det skriver Børsen. De hårde ord kommer i kølvandet på de flere dårlige sager for SKAT bl.a. med skattesnydere, der har haft held med at franarre SKAT over 12 mia. kr. i fejlagtigt udbetalt udbytteskat.

SKATs medarbejdere er ikke gode nok til at få fingrene i skattesnydere, og de er ikke dygtige nok til at foretage den avancerede skattekontrol, siger Stig Holst Hartwig. Det handler derfor ikke om at tilføre flere medarbejdere, men derimod om at gøre medarbejderne dygtigere, mener topchefen.

»SKAT betaler prisen for, at man ikke har udviklet medarbejderstaben til det, der er behovet. Hvis SKAT havde flere velkvalificerede og bedre uddannede medarbejdere, behøvede man ikke flere kontrolmedarbejdere for at skaffe det samme skatteprovenu,« siger Stig Holst Hartwig til Børsen.

Hartwig påpeger, at SKATs medarbejdere har en for enkel tilgang til kontrolarbejdet. De kontrollerer simple forhold såsom kontrol af repræsentationsudgifter og rejseomkostninger, mener han, men medarbejderne er ikke gode nok til at kontrollere f.eks. transferpricing, som er prisfastsættelse på overdragelse af varer, serviceydelser osv. Det, mener topchefen, bunder i en manglende indsigt i, hvordan erhvervslivet fungerer.

Direktør for kontrolindsatsen i SKAT, Jim Sørensen, tager ikke kærligt imod kritikken. Han mener, at det bunder i et spørgsmål, om SKAT skal have tilført flere ressourcer og er ikke enig i, at hans medarbejder ikke er dygtige nok.

»Det er jeg dybt fornærmet over. Det synes jeg virkelig er langt ude. Mine kontrolmedarbejdere kan fagligt matche de allerdyreste rådgivere. Det er lige meget, om det handler om transferpricing, moms eller punktafgifter,« siger han til Børsen.

SKAT barslede en genopretningsplan sidste år, som skulle komme i starten af 2017. Den storstilede plan, der skal genrejse SKAT er dog endnu ikke kommet, som Berlingske Business kunne fortælle i starten af marts.