Skat dropper sag mod VKR

Selsskabet er blevet frikendt for at unddrage en halv mio. kr. gennem programmøren Jesper Mo Hansen, der blev aflønnet via en konto i skattely. Politiets undersøgelse mangler stadig i den såkaldte Divine-sag.

Skattely, slettede programmer, en afhoppet ansatte og politianmeldelse er blot nogle af krydderierne i Divine-sagen, som VKR er indblandet i. Fold sammen
Læs mere
Foto: Fotocollage: Dorthe Ørsig
VKR-gruppen, som blandt andet står bag Velux-vinduerne, er blevet frikendt af Skat i en sag om manglende skattebetaling for en af selskabets tidligere ansatte.

Konkret handler det om, at den pågældende VKR-medarbejder, Jesper Mo Hansen, for nogle år siden fik konsulenthonorarer udbetalt fra et østrigsk selskab til selskabet Jules Limited på skattelyøen Sark i stedet for almindelig løn. På grund af en konkurrenceklausul blev Jesper Mo Hansen i første omgang ansat som konsulent i VKR for senere at blive fastansat.

Derfor blev han i første omgang aflønnet med honorarer fra VKR’s østrigske datterselskab General Solar Systems.

Aflønningen bestod i, at selskabet accepterede, at programmøren sendte fakturaer via selskabet Jules Ltd., der er registreret på Sark. Programmøren nåede at sende fakturaer på i alt 540.000 kroner fra skattelyselskabet. Det betød, at det danske skattevæsen blev holdt udenfor – der blev ikke indeholdt A-skat – men nu konkluderer Skat, at det østrigske selskab heller ikke havde pligt til at indeholde A-skat.

Ingen pligt til at betale
Sagen blev rullet op af Berlingske Tidende og DR 21 Søndag i maj i forlængelse af flere artikler om denne programmørs ansættelse hos VKR, selv om han var bundet af en konkurrenceklausul.

Skat gik ind i sagen, og chefkonsulent Peter Nørregaard vurderede dengang, at der kunne være grundlag for at rejse en skattesag.

»På baggrund af de foretagne undersøgelser skal Skat meddele, at man på det foreliggende grundlag ikke finder, at det østrigske selskab har pligt til at indeholde A-skat i relation til de to udbetalinger til selskabet Jules Limited,« hedder det i afgørelsen fra Skat, som samtidig oplyser, at sagen nu anses som afsluttet fra skattevæsenets side.

VKR-direktør Leif Jensen er lettet over, at den del med Skat nu er bragt på plads.

Afventer politi
»Det betyder meget med en afklaring, så de (medarbejderne i VKR, red.) kan ranke ryggen igen. Vi afventer fortsat, at politiet afslutter de øvrige elementer i Divine-sagen, og vi har fuld tillid til, at de kommer til bunds i sagen.«

Ifølge Tom Lisborg slettede Jesper Mo Hansen inden sin afgang grundigt al den software, han havde programmeret for netop GSS, selv om det tilhørte Divine Software. Et revisionsselskab har bedømt dette software til at have en værdi på godt 25 millioner kroner.

Divine-sagen har indtil nu kostet direktør i VKR-selskabet General Solar Systems, Jes Donneborg, jobbet, og efterforskningen er siden overgået til Statsadvokaten for Særlig Økonomisk Kriminalitet - det såkaldte bagmandspoliti.