Skat dropper gulplade-razzia mod byggepladser

Ny kurs. Skats kontrol af virksomhedernes brug af deres gulpladebiler bliver ændret, fordi skatteminister Krisitian Jensen (V) har nedsat et udvalg, der skal se på en forenkling af reglerne.

Skat stort anlagte kontrolaktion af virksomhedernes brug af deres gulpladebiler bliver nu begrænset. Startskuddet til kontrolaktionerne vil lyde i løbet af få uger, men Skat vil nøjes med at koncentrere sig om steder, hvor der er stor sandsynlighed for, at gulpladebilerne er blevet brugt privat.

Det drejer sig om kontrolaktioner målrettet mod sportspladser, koncertarrangementer og lignende. Derimod vil byggepladserne i stort omfang gå fri.

Det skyldes, at skatteminister Kristian Jensen (V) vil nedsætte et udvalg, der skal se på en forenkling af reglerne for brug af gulpladebilerne.

- Vi vil gå ud og lave aktioner på steder, hvor der foregår sports- og fritidsaktiviteter. Hvis gulpladebilerne befinder sig på de områder, er der en stor chance for, at bilerne er blevet brugt privat. Det er den type overtrædelse af reglerne, vil vil fange, siger kontorchef i Skat, Susanne Reinholdt.

- Omvendt vil vi nok ikke besøge byggepladserne. Reglerne for kørsel til og fra byggepladserne er højst sandsynligt et af de områder, der er til drøftelse i gulplade-udvalget, siger Susanne Reinholdt.

Hun fremhæver, at Skat i dag skal have møde i styregruppen omkring kontrolaktionerne. Her vil rammerne for aktionerne blive udstukket og herefter er det op til landets 30 skattecentre at finde ud af konkret, hvordan aktionerne skal føres ud i livet i deres egn af landet.

- Udover de nævnte aktioner har vi også mulighed for at deltage i politiets paragraf 77-eftersyn, og vi kan ligeledes gå ud og kontrollere virksomhedernes regnskabsbøger, siger Susanne Reinholdt.

Meget positivtSom tidligere beskrevet i ErhvervsBladet har en række organisationer og revisorer været ude og sige, at Skat bør bremse kontrolaktionerne med gulpladebilerne indtil udvalgsarbejdet er færdigt.

De nye toner fra Skat vækker da også begejstring hos Håndværksrådet.

- Det er meget positivt, at Skat melder klart ud, at de ikke vil gå efter grænseområdet, indtil reglerne er krystalklare. Grænseområdet er efter vores opfattelse kørslen mellem hjem og arbejde. I dag er det tilladt i nogle tilfælde, mens det er ulovligt i andre, og det skaber stor usikkerhed blandt virksomhederne, siger Mads Engberg.

- Vi opfatter udmeldingen sådan, at virksomhederne indtil videre ikke behøver at frygte at blive straffet for at overtræde de her gulpladeregler, som er uforståelige og desuden er ved at blive ændret, fordi de er for komplekse i dag, siger Mads Engberg.