Skat blev snydt for milliarder trods helt nyt kontrolsystem

Ikke alene blev Skat af egen interne revision advaret om risikoen for "uretmæssig refusion af udbytteskat". Man indførte også et system, der kunne stoppe det.

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selvom Skats øverste embedsmænd pålagde danske virksomheder at indberette både udbyttebetaling og oplysninger om udbyttemodtagere, havde svindlere held til at franarre det danske skattesystem mere end 5,7 mia. kr.

Det kan konkluderes ud fra en intern revisionsrapport fra Skat, som Berlingske Business er kommet i besiddelse af. Heraf fremgår det, at de interne revisorer ikke alene advarede om risikoen for snyd, man påpegede også muligheden for at indføre en grundigere kontrol med dem, der krævede refusion af udbytteskat:

»Det er SIR's(Skats interne revision, red.) vurdering, at SKAT bør sikre sig bedre imod, at der ikke sker uretmæssig refusion af udbytteskat. Muligheden herfor er blevet forbedret fra 1. januar 2013, hvor alle udloddende selskaber skal angive udlodningen og indberette oplysning om udbyttemodtager samtidigt,« fremgår det af Skats interne rapport.

På den baggrund kunne man tro, at det ville blive nemmere for Skat at opfange eventuel svindel. Men det skete tilsyneladende ikke. For som det fremgår af Skats pressemeddelelse om den om den omfattende svindel fra tirsdag aften, var der alene i 2014 tale om formodet økonomisk kriminalitet for 2,5 mia. kr. - og svindlen tog yderligere fart i 2015, da der formodes at være blevet svindlet for 3,2 mia. kr.

Det skete samtidig med, at der var kraftig vækst i udbyttebetaling fra virksomhederne. Men at der allerede fra 2012 kunne være fusk, blev Skatteministeriets departementchef Jens Brøchner også gjort opmærksom på med denne lidt kryptiske bemærkning i den interne revisionsrapport:

»SIR(Skats interne revision, red.) har konstateret, at refunderet udbytteskat er steget fra 680 mio. kr. i 2010 til ca. 1.452 mio. kr. i 2012. Skat har overfor SIR oplyst, at stigningen kan skyldes, at danske selskaber udlodder større udbytte til udenlandske aktionærer, men ikke fremlagt dokumentation derfor.«

Advokat Torben Bagge, der leder af Advokatfirmaets Tommy V. Christiansens afdeling for skatteproces, tvivler på den baggrund på, om Skat overhovedet har kontrolleret udbytterefusionerne ud fra det nye kontrolsystem:

»Fra 1 januar 2013 bliver der indført nye regler for, hvordan et dansk selskab skal indberette udbetaling af. Så de vigtige oplysninger er altså indenfor Skats rækkevidde. At sagen har udviklet sig sådant tyder på, at der ikke reelt har været en kontrol.«

Berlingske Business har hele dagen forsøgt at få en kommentar fra Skats direktør, Jesper Rønnow. Det er ikke lykkedes. Men Finans.dk, som også er i besiddelse af dokumenterne, har fået oplysninger om, at Jesper Rønnow har bedt Skats interne revision om at følge op på rapporten fra 2013 for at finde ud af, i hvilket omfang Skat har rettet op på de punkter, som revisionen påpegede:

»Men jeg synes, det er for tidligt at sige, om vi ville have opdaget de falske dokumenter, hvis vi havde fulgt anbefalingerne til punkt og prikke,« siger Jesper Rønnow, der allerede nu kan sige, at man ikke har rettet op på alle de kritiske punkter.

Hvordan kunne Skat blive snydt for 6,2 mia. kr., Jesper Rønnow?