Skandinaver er mindst bange for krisen

Mens krisen bider sig fast på flere og flere europæere, så bevarer danskere og svenskere optimismen. Fleksibel arbejdsmarkedsmodel er årsagen, mener EU.

Foto: Scanpix.
Læs mere
Fold sammen
Mens en tredjedel af alle europæere er "meget bekymrede" for at miste deres job som en konsekvens af den økonomiske krise, ser danskerne og svenskerne meget lysere på fremtiden, viser en undersøgelse fra EU's Eurobarometer.

I Danmark og Sverige er det blot syv procent, som er "meget bekymret" for at miste jobbet, mens fire ud af fem danskere erklærer, at de overhovedet ikke frygter at komme til at stå uden arbejde.

Fra EU-Kommissionens side er man ikke sen til at fremhæve den særlige nordiske arbejdsmarkedsmodel, som internationalt går under navnet flexicurity, som årsagen til optimismen.

- Det viser, at flexicurity virker. Folk er generelt mindre bange for at miste deres job og mere optimistiske i forhold til at finde et nyt, hvis det alligevel skulle ske, siger en talsmand for EU's kommissær for beskæftigelse og sociale anliggender, Vladimir Spidla.

Størst frygt for at miste jobbet er der i Spanien og Litauen, hvor tæt ved to ud af tre indbyggere i arbejde erklærer sig "meget bekymret" for at blive arbejdsløse.

Danskerne og svenskerne ligger også helt i toppen, når det gælder troen på, at krisens indvirkning på beskæftigelsen allerede har toppet, mens der er størst pessimisme om fremtiden i de baltiske lande.

Næsten 30.000 europæere har deltaget i Eurobarometers undersøgelse, som bygger på interviews foretaget mellem den 25. maj og den 17. juni

/ritzau/