Skal vi spare eller spendere?

Stadig flere økonomer og politikere vil lempe finanspolitikken. Omvendt mener mange, at det er en farlig vej.

Danmark og en række andre EU-lande har råderum til at øge underskuddet, uden at det vil gå ud over tilliden til landenes økonomiske politik, lyder meldingen fra vismændende. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Drop alle sparepakker og brug langt flere penge på at sætte gang i vækst og beskæftigelse, siger en fløj af økonomer i både Danmark og udlandet.

Nej, nej, advarer en anden fløj. Det vil få renten til at stige, sende en kæmpe regning videre til kommende generationer og blot trække skatterne op, så den private sektor bliver mindre.

Den ophedede debat om, hvorvidt det er bedst at spare eller spendere sig ud af den aktuelle krise, kører på højtryk i hele Europa. I øjeblikket er både den danske regering og en række af Europas strammere med den tyske kansler, Angela Merkel, i spidsen under stigende pres for at bruge flere penge på at hjælpe væksten på vej.

Herhjemme har de økonomiske vismænd bl.a. gjort sig til talsmænd for at lempe finanspolitikken, ligesom de opfordrer regeringen til at arbejde for en koordineret finanspolitisk lempelse i EU-lande med sunde finanser. Danmark og en række andre EU-lande har nemlig råderum til at øge underskuddet, uden at det vil gå ud over tilliden til landenes økonomiske politik, lyder meldingen.

På tide med lempelser

Økonomiprofessor ved Aarhus Universitet Nina Smith er enig i, at det er på tide at lempe finanspolitikken på tværs af flere af de økonomisk stærke EU-lande.

»Men jeg mener ikke, at en isoleret dansk enegang giver stor mening. Effekten vil være begrænset, hvis der ikke sker noget i resten af Europa. Vi har brug for at få tilliden tilbage i Europa. Jeg mener, at det ville være have været bedre for Europa, hvis en række af de lande med de sundeste finanser havde ført en mere ekspansiv finanspolitik,« siger Nina Smith.

Blandt budgetstrammerne i EU finder man bl.a. den britiske premierminister, David Cameron, og den tyske kansler, Angela Merkel. De har argumenteret hårdt for, at sparekursen under krisen har været en nødvendighed for at genvinde tilliden fra markedet og dermed sikre lave renter.

Stadig flere EU-lande er dog begyndt at argumentere for flere vækstskabende initiativer, idet et stigende antal kritikere frygter, at man ikke kan spare sig ud af krisen.

I USA har mange fremtrædende økonomer kritiseret den europæiske sparekurs. Især tre tidligere nobelprisvindere som Paul Krugman, Joseph Stiglitz og Robert Solow har i skarpe vendinger kritiseret Europa for at sætte gang i en ond spiral, hvor man kvæler ethvert opsving med fortsatte besparelser midt i en krise.

Dansk midtbane

Også den Internationale Valutafond (IMF) har peget på, at de stramninger, der er blevet gennemført i mange lande, måske har været for hårde, og en række lande har da også på det sidste luftet tanker om, at de skal have længere frister for at leve op til EUs krav om gæld og underskud.

Den danske regering regnes af de fleste som en del af budgetstrammerne i EU, men finansminister Bjarne Corydon (S) mener ikke, at den firkantede opdeling giver mening.

»Vi har fundet en midtbane i forhold til det her. Vi har holdt hånden under beskæftigelse, og vi har evnet at hæve det offentlige investeringsniveau både på og uden for statsbudgettet. Vi har kombineret hensynene til vækst og til sunde budgetter. Det er ikke enten-eller,« siger Bjarne Corydon.

Han afviser at lægge øget pres på de øvrige EU-lande med sunde statsfinanser for at gennemføre en større finanspolitisk lempelse.

»Vores statsminister har allerede stillet sig i spidsen for at kombinere væksthensyn med klare budgetregler. Derudover skal vi huske, at der er stor forskel på de nationale behov i forhold til finanspolitikken. I Tyskland, hvor de har andre tal for vækst og beskæftigelse end mange andre europæiske lande, ser de ikke behov for en langt mere lempelig finanspolitik,« siger Bjarne Corydon.