Sjælland og Skåne vil skabe vækst sammen

Et erhvervspolitisk kraftcenter for Sjælland og Skåne er netop blevet etableret. Det består af Region Hovedstaden, Region Sjælland, Region Skåne samt 79 kommuner og skal sikre vækst og nye arbejdspladser i hele metropolen.

Et erhvervspolitisk kraftcenter for Sjælland og Skåne er netop blevet etableret. Det består af Region Hovedstaden, Region Sjælland, Region Skåne samt 79 kommuner og skal sikre vækst og nye arbejdspladser i hele metropolen. Fold sammen
Læs mere
Foto: David Leth Williams

De danske og skånske politikere i Øresundskomitéens forretningsudvalg har onsdag nikket ja til etableringen af The Greater Copenhagen & Skåne Committee, som gerne skulle blive til et erhvervspolitiske kraftcenter for Østdanmark og Skåne.

Det hidtidige fælles dansk/svenske samarbejdsorgan Øresundskomiteen bliver dermed ændret til The Greater Copenhagen & Skåne Committee, som officielt slår dørene op d. 1. januar 2016.

Dermed er det en realitet, at Region Hovedstaden, Region Sjælland, Region Skåne samt 79 kommuner har skabt et nyt samarbejede, der skal skabe vækst og nye arbejdspladser i hele metropolen.

Sophie Hæstorp Andersen (S), der er formand for Øresundskomiteen og regionsrådsformand i Region Hovedstaden kalder det for »et banebrydende samarbejde, som hun er stolt af at være en del af.«

»The Greater Copenhagen & Skåne Committee er vejen frem, hvis vi skal klare os i den hårde globale konkurrence om vækst og arbejdspladser. Derfor er jeg meget glad for, at de skånske politikere deler vores vision om at konkurrere med de store, internationale metropoler. Hver for sig er vi små fisk, men sammen bliver vi 3,9 millioner indbyggere. Det gør en forskel for de virksomheder, der overvejer, hvor de skal placere deres investeringer,« siger hun.

Alle 79 kommuner og de tre regioner i Skåne og på Sjælland er medlemmer af The Greater Copenhagen & Skåne Committee.

»Internationale virksomheder er ligeglade med grænser. Det bliver vi som politikere nødt til at erkende. Derfor vil vi gøre op med det bureaukrati, der gør livet surt for virksomhederne. Vi vil have et smidigt, sammenhængende erhvervsfremmesystem, så vi får supergode forhold for både eksisterende og nye virksomheder. Vi er et af de steder i verden, der kan tilbyde højt uddannet, selvstændigt tænkende arbejdskraft. Ingen andre metropoler giver adgang til to landes markeder,« siger Sophie Hæstorp Andersen.

Der er allerede en række initiativer i gang:

Det gælder for en fælles investorportal, som giver udenlandske investorer et overblik over, hvor i Greater Copenhagen, der er mulighed for at investere i større byggeprojekter. Læs mere på www.investcph.com.

Men også One Point Entry – et fælles modtageapparat, som sender udenlandske forretningsdelegationer hen til præcis de virksomheder, de er optaget af.

Og International House, som er en fælles international borgerservice, som er specialiseret i at hjælpe internationale medarbejdere og deres ægtefæller med at etablere sig i Greater Copenhagen.

The Greater Copenhagen & Skåne Committee består af Region Hovedstaden, Region Sjælland, Region Skåne samt alle 79 kommuner i de tre regioner.

Ledelsen er en bestyrelse med syv medlemmer fra hver side af sundet.

På et borgmestertopmøde d. 14. august 2014 bakkede samtlige 46 borgmestre i Østdanmark op om samarbejdet. D. 22. juni afholdes et tilsvarende politisk topmøde for alle ledende politikere i regionen. Mødet afholdes i Kristianstad.

Øresundsregionen har 3,9 mio. indbyggere.