Sjællændere og nordjyder taber i jobkampen

Det går langsomst med at få skabt nye job i Vest- og Sydsjælland, i Nordjylland samt på Bornholm. Sjællænderne er vidne til en uheldig udvikling, lyder det fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Foto: Thomas Lekfeldt.
Læs mere
Fold sammen

Det er sjællænderne og nordjyderne, som taber kapløbet om at skabe flest muligt nye job. I de to dele af landet er der skabt henholdsvis 1,9 pct. og 1,1 pct. flere job inden for de seneste to år.

Sammen med bornholmerne er det de to laveste vækstrater i landet. Det viser en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, AE.

Heri kan man se, at der siden april 2013 er kommet 1.699 flere job i det nordjyske og 2.316 på Vest- og Sydsjælland. For landet som helhed er der tale om en fremgang på 58.700 job, hvilket svarer 3,1 pct. Det er først og fremmest hovedstaden, som trækker, mens tallene for landsdele som Sydjylland og Vestjylland samt Fyn og Østjylland viser en fremgang i beskæftigelsen fra 2,5 pct. op til 3,3 pct.

»I begyndelsen af opsvinget var jobfremgangen hovedsageligt koncentreret i hovedstadsområdet, men efterhånden har opsvinget bredt sig til resten af landet. Flere landsdele i Jylland er kommet godt med, hvor det blandt andet er industrien, som giver en pæn fremgang. Specielt i Vestjylland klarer industrien sig rigtig godt,« siger chef-analytiker i AE, Erik Bjørsted.

Han fremhæver, at på Sjælland har der de seneste år været en uheldig udvikling, hvor dem med arbejde flytter til hovedstadsområdet, mens modtagere af overførselsindkomster eller personer, som har trukket sig tilbage fra arbejdsmarkedet, pakker flyttebilen og kører den anden vej.

»Samtidig er der alt for mange unge på Sjælland, som ikke får nogen uddannelse, og derfor ikke har nogen erhvervsmæssige kompetencer – det gør det virkelig svært at vende udviklingen. Vi skal genindustrialisere Sjælland, og det kræver blandt andet, at flere unge gennemfører en erhvervsfaglig uddannelse og, at de lokale virksomheder også opretter praktikpladser til de unge,« siger Erik Bjørsted.

Går godt i Aalborg

Tallene viser en udvikling hen mod, at der bliver flere job i og omkring de største byer. Dansk Erhverv har tidligere udtalt, at vi lige så godt kan vænne os til, at der sker en skæv-vridning af landet, hvor jobbene klumper sig sammen i de større byer. Virksomhederne placerer sig der, hvor arbejdskraften er, lyder det fra landets næststørste erhvervsorganisation.

Den udvikling kan ligeledes ses i tallene for Nordjylland i analysen fra AE. I den del af landet er det gået mest trægt med at få skabt nye job, men billedet er ikke helt retvisende, fremhæver cheføkonom i Danske Bank, Steen Bocian.

»I Aalborg går det generelt godt rent økonomisk. Byen er den, som har haft den største stigning i de gennemsnitlige priser på ejerlejligheder inden for det seneste år. Men man skal ikke ret langt uden for byen, før det ikke ser så godt ud,« siger Steen Bocian og påpeger, at Aalborg ikke er stor nok til at trække en højere vækst i resten af Nordjylland.