Sikkerhedsstyrelsen jagter illegale snussælgere på Facebook - de flygter, før politianmeldelsen rammer

Sikkerhedsstyrelsen er begyndt at opsøge Facebook-grupper, hvor der sælges snus. Men administratorerne forsøger at skifte navn eller lukke grupperne, før de bliver opdaget.

(FILES) This picture taken on August 6, 2009 in Stockholm shows a woman showing portions of snus, a moist powder tobacco product that is consumed by placing it under the lip. The European Union asked Demnark authorities to respect the sale ban on snus, a sucking tobacco popular in the country as smoking is being banned in public places around the world. AFP PHOTO / OLIVIER MORIN Fold sammen
Læs mere
Foto: OLIVIER MORIN

Som DR igår kunne berette, er Sikkerherhedsstyrelsen begyndt at banke på Facebook-gruppers døre, hvis styrelsen er bevidste om, at grupperne sælger snus.
For det er ulovligt at sælge snustobakken i Danmark.
Kontorchef for Sikkerhedstyrelsen, Jan Møller Mikkelsen, fortalte til DR, at de allerede er begyndt at finde snussælgere på nettet.
»I første omgang går vi efter de åbne grupper, og det har den seneste uge først til seks politianmeldelser, og vi fortsætter til de lukkede grupper, hvor der sælges snus,« siger han.

I forbindelse med Sikkerhedsstyrelsens øgede indsats har Berlingske Business kontaktet administratorne af den hemmelige Facebook-gruppe »Jysk sengetøj.« For omtrent et døgn siden hed den gruppe »Snus Århus«. Folkene bag ønsker dog ikke at medvirke i artiklen, så længe gruppens navn nævnes. Efter Berlingske Business har kontaktet »Jysk sengetøj«, der havde omtrent 800 medlemmer, er den blevet lukket.

I går skrev en af administratorerne i gruppen fra en falsk profil:
»Det er før set at snus grupper bliver lukket ned på facebook, og det vil denne gruppe også på et eller andet tidspunkt. Jeg vil derfor opdordre alle medlemmer herinde til at finde gruppen »Snus århus« når dette sker. Sundhedsstyrelsen kan blive ved med at bruge ressourcer/tid/penge på at lukke facebook sider ned, men det tager blot få minutter at lave en ny.
Det nye navn (Jysk sengetøj, Red.) er blot et dæknavn. Husk det - »Snus århus« når gruppen ikke længere kan findes!«

SNUSHISTORIE Fold sammen
Læs mere
Foto: FACEBOOK.

Sikkerhedsstyrelsen overtog i sommer kontrollen med ulovlig salg af snus. Styrelsen har ifølge DR foretaget 142 fysiske kontrolbesøg hos blandt andet kiosker, hvor man nogle steder sælger snus. Otte steder har de fundet ulovligt salg af tobaksvaren. De overdrager sagerne til politiet.

Derudover har de foretaget kontrol af 56 danske og udenlandske hjemmesider. Det har dog ikke ført til fund af ulovlige salg, skriver DR.

I gruppen »Jysk sengetøj« var der to administratorer og flere medlemmer, der efterspurgte eller lagde billeder op af snus, som de solgte eller ønskede at købe. Ligesom på dette billede, der stammer fra gruppen:

SNUSHISTORIE Fold sammen
Læs mere
Foto: FACEBOOK.