Sigtet skattemedarbejder gik i byen med direktør fra mistænkt firma

Den største svindelsag i nyere tid, hvor danske skatteborgere er blevet franarret 12,3 milliarder kroner, tager nu en opsigtsvækkende drejning.

Foto: Claus Fisker

Det viser sig, at et af de mistænkte firmaer i sagen har haft en tæt personlig kontakt til en helt central medarbejder i Skat, skriver DR Nyheder.

Den HK-ansatte fagkonsulent i Skat, som godkendte milliardudbetalingerne til de formodede svindlere, udviklede i løbet af 2014 og 2015 et privat venskab med direktøren i et firma ejet af den hovedmistænkte i sagen, den britiske finansmand Sanjay Shah.

Den pågældende direktør rejste flere gange fra London til København og mødtes med skattemedarbejderen, som siden foråret har været sigtet for medvirken i den spektakulære sag.

Blandt andet gik de to flere gange i byen i det Indre København og førte en privat korrespondance på sms og mail.

Det skete, mens svindlen var i fuld gang.

- Vi tog en tur ned ad Strøget med adskillige pit stop for at sige det, som det nu er, fortæller fagkonsulenten Sven, der står frem i DR-dokumentaren ”Milliardkuppet” og fortæller sin version af sagen.

Sven, der ikke ønsker sit efternavn frem, afviser her at have stået i ledtog med svindlerne, men erkender, at han ikke kan udelukke at være blevet misbrugt i svindelnummeret.

- Jeg havde på intet tidspunkt indtryk af, at han var ude på at snyde på nogen måde. Men sådan kan det jo selvfølgelig godt se ud i dag. Det er klart, siger han.

Oplysningerne kaster ifølge en ekspert helt nyt lys over sagen.

- Ud fra den forklaring, som den pågældende medarbejder har givet til jer, ser det ud til, at bagmændene har sat en agent i søen og forsøgt at infiltrere Skat.

- Simpelthen komme ind bag linjerne i Skat, skabe et tillidsforhold til den eller de personer, der skulle sørge for udbytteudbetalingerne, sådan at man var sikker på, at de ville komme igennem, siger Thomas Rønfeldt, lektor i skatteret på Aalborg Universitet.

Ifølge Sven mødes han i alt en håndfuld gange med direktøren, første gang i 2014.

- Han ville ud og spise sammen og smage noget dansk øl, for at sige det lige ud, forklarer Sven.

Ifølge den i dag bortviste og sigtede skattemedarbejder har han ikke modtaget penge eller andre gaver fra direktøren, og han afviser i dag, at det personlige forhold til de mistænkte bagmænd har påvirket hans dømmekraft:

- Han modtog ikke nogen særbehandling, siger Sven, der fastholder, at han har fulgt retningslinjerne til punkt og prikke:

Spørgsmål: Har du siddet og udbetalt milliarder efter milliarder i blinde uden at være kritisk over for dem, du udbetalte til?

- Det mener jeg ikke, siger Sven.

Skat ønsker ikke at kommentere den konkrete sag, men Jim Sørensen, indsatsdirektør i Skat, afviser helt generelt, at ansatte må mødes og spise private middage med klienter.

- Det må de selvfølgelig ikke, fordi der er et kodeks for, hvordan de skal agere på de her områder, og hvordan de skal optræde som myndighed på statens vegne i forhold til det her, siger Jim Sørensen.

Sven blev anholdt og sigtet den 31. marts i år. Morten Niels Jakobsen, chef for bagmandspolitiet, ønsker af hensyn til efterforskningen ikke at kommentere den konkrete sigtelse.

DR Nyheder har flere gange forgæves forsøgt at få en kommentar fra direktøren i det Sanjay Shah-ejede firma. Heller ikke Sanjay Shahs presserådgiver, Jack Irvine, er vendt tilbage på DR Nyheders henvendelse.