Siemens ser guld i grønlandske miner

Siemens tror på store mineprojekter i Grønland. Industrikoncernen åbner i dag et kontor i Nuuk for at levere energiløsninger og komme tættere på de grønlandske politikere.

Siemens ser stort potentiale i Grønland og vil blandt andet satse på grønne energiløsninger til mineindustrien i Grønland. Derfor har de åbnet kontor i Nuuk. Her er det den gamle mine "Black Angel", Marmorilik, i bunden af Qaumarujuk-fjorden i Uummanaq-området. Foto: Jakob Dall Fold sammen
Læs mere

Siemens åbner i dag et kontor i Grønland for at være helt tæt på den voksende mineindustri og politikerne, som træffer de afgørende beslutninger.

»Vi ser et stort potentiale heroppe. Vi vil gerne være først med grønne energiløsninger til mineindustrien i Grønland, og vi tror på, at en række af de store mineprojekter kommer igennem,« siger Siemens’ direktør i Grønland, Carsten Dahl, på telefon fra Nuuk umiddelbart efter et møde med den grønlandske minister for erhverv og mineraler, Jens Erik Kirkegaard.

Kontoret skal fungere som base for Siemens’ aktiviteter i Grønland med to faste medarbejdere, og mineindustrien er omdrejningspunktet. Konkret henviser Carsten Dahl til den omdiskuterede jernmine, som selskabet London Mining overvejer at bygge. Anlægsprisen vil være omkring 13 milliarder kroner, og minen kan beskæftige op mod 850 ansatte. I det marked ser Siemens gyldne muligheder både ved at levere energi til jernminen og andre miner samt indgå i anlægsprojekter som en havn, en lufthavn og udbygning af energinettet.

»Vi vil så vidt muligt gå i partnerskab med danske selskaber. Vi arbejder i dag blandt andet sammen med FLSmidth, Cowi og MTHøjgaard heroppe, og idet vi opretter et fast kontor i Nuuk, håber vi på flere og større samarbejder,« siger Carsten Dahl.

Glad for nyt selvstyre

Under en reception i dag tager Siemens-direktøren imod samarbejdspartnere og flere grønlandske politikere. Og netop det officielle Grønland spiller en afgørende rolle for Siemens’ muligheder nordpå.

»Det nye selvstyre virker, som om de har en større interesse i at få gang i arbejdet heroppe. Og det er en del af årsagen til, at vi er taget herop. Det er unge, dynamiske kræfter, der er kommet til. De gamle sad der måske mere, fordi de sad der. De var ikke lige så interesserede i at se muligheder i Grønland,« siger Carsten Dahl.Skal jeres nye kontor tjene som salgskontor eller lobbykontor i Grønland?

»Vi skal sælge en række af Siemens’ løsninger inden for energi- og minedrift. Men en del af ideen er også at tjene som bindeled officielt og uofficielt mellem mineindustrien og de lokale politikere,« siger Carsten Dahl.

Mulighed for reel indtægt

Fiskeindustrien er historisk det største erhverv i Grønland, men indtjeningen er vigende. Derfor har Grønland brug for en reel indtægt udover det danske bloktilskud, og det pres bestyrker Siemens-direktørens tro på mineprojekterne. Han vurderer dog, at de store miner tidligst vil være i produktion i 2018. I første omgang handler arbejdet derfor om at skabe kontakter og kunne bidrage til de forberedende anlægs- og energiprojekter.

Og hvis mineeventyret ikke kommer, er det aldrig for sent at give op.

»Hvis der ikke kommer gang i minedriften, så kommer der heller ikke gang i de andre ting, og så får kontoret heroppe en relativt kort levetid. Men nu giver vi det tre år til at starte med,« siger Carsten Dahl.