Shop på nettet nu, snart kan EU gøre priserne højere

Indkøb på nettet risikerer at koste mere, hvis nyt EU-forslag bliver vedtaget.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nu kan det være slut med den momsrabat, du nyder godt af, når du køber varer over nettet fra udenlandske virksomheder.

Et nyt EU-forslag vil nemlig gøre det dyrere for danske kunder at købe varer fra udlandet.

Danmark har sammen med Sverige de højeste momsafgifter i Europa. Derfor har danske kunder hidtil nydt godt af momsreglerne, når de købte ind i udenlandske netbutikker.

For i dag må en virksomhed følge momsreglerne i sit eget land, hvis virksomhedens omsætning til det pågældende land er under 280.000 kroner, selvom landet, den sælger til, har en højere momsafgift.

Højere moms

Forestil dig altså, at du i dag køber en parfume fra en lille web-butik i Tyskland, der omsætter for under 280.000 kroner til danske kunder. Da skal du kun betale den tyske moms på 19 procent og altså ikke den danske moms på 25 procent.

Voila: Din parfume er billigere.

Men det nye EU-forslag lægger op til, at den føromtalte omsætningsgrænse på 280.000 kroner sættes ned til 75.000 kroner.

Det betyder, at flere udenlandske virksomheder vil være tvunget til at følge de danske momsregler, når de sælger til danske kunder.

Din parfume bliver altså seks procentpoint dyrere, hvis du køber fra en tysk virksomhed, der omsætter for mere end 75.000 kroner til danske kunder, hvis forslaget vedtages.

Butikkerne jubler

For de danske netbutikker er forslaget gode nyheder.

De har før været hæmmet af, at danske kunder gik til udenlandske virksomheder for at drage fordel af den lavere moms.

»Hvis det går igennem, er det en kæmpe sejr for danske netbutikker, fair konkurrence og Danmark generelt,« siger topchef for foreningen for danske netbutikker, FDIH, Niels Ralund.

»De nuværende momsregler giver en konkurrencesituation, der svarer til, at danske netbutikker stiller op til et Formel 1 løb i en sæbekassebil,« siger han med henvisning til konkurrenceforvridningen skabt af momspriserne til danske kunder.

Han tilføjer, at både netbutikker i EU og især udenfor tilbyder mere attraktive priser efter de nuværende regler. Det lokker danske forbrugere til at handle i udlandet.

Ifølge FDIH vil danske forbrugere alene i år vil handle for 30 mia. kr. i udlandet, mens udenlandske forbrugere vil købe ca. 7 mia. i danske netbutikker.