SF frygter katastrofal privatisering fra LA-minister

Simon Emil Ammitzbøll kan se frem til et samråd om sine ønsker om at lade private sørge for velfærd.

Arkivfoto. Det er formentlig ikke en overraskelse for særligt mange, at Liberal Alliance går ind for at lade private stå for så stor en del af den offentlige service som muligt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson

Det er formentlig ikke en overraskelse for særligt mange, at Liberal Alliance går ind for at lade private stå for så stor en del af den offentlige service som muligt.

Men den nyudnævnte økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA) kan nu se frem til et samråd om, hvor langt regeringen ønsker at gå ad privatiseringens vej.

Det er SF, der trækker ministeren i samråd på grund af udtalelser til Politiken.

Her taler Ammitzbøll for flere private aktører, blandt andet inden for skoler, plejehjem og børnehaver.

Det mener SF er en meget dårlig idé, siger gruppeformand Jacob Mark.

- Man har set skrækeksempler på ældre, der har mistet deres pleje fra den ene dag til den anden på grund af konkurs, siger han.

Til Politiken siger Simon Emil Ammitzbøll:

- Jeg har i udgangspunktet ingen ideologiske kvababbelser i forhold til, hvad det er, man kan konkurrenceudsætte.

- Der er masser af steder - det kan være plejehjem, skoler og børnehaver, hvor man allerede i dag kender selvejende institutioner og fonde.

For SF at se er den afgørende forskel på friskoler og private firmaer inden for hjemmepleje, at friskoler ikke kan trække profit ud. Alle pengene skal gå til skolens drift, påpeger Jacob Mark.

- Hvis det, de vil åbne for, er, at man kan byde ind på en opgave og lave en overskudsforretning, så er det en endnu mere katastrofal vej, siger han.