Ses vi i landsretten?

Foto: Simon Læssøe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når hammeren falder i den tungt dækkede retssag mod Parken og selskabets tidligere ledelse, er det formentlig kun slutfløjtet for første halvleg.

Sagen har løbet fra slutningen af december og ind i maj med et enormt antal retsdage. Der har været fremlagt båndede telefonsamtaler og e-mail, og et dusin vidner har været indkaldt til retten. Heriblandt prominente navne som Carlsbergs tidligere direktør Flemming Lindeløv, erhvervsmanden Aldo Petersen og administrerende direktør i F Group Michael Kjær.

Hvad end det har været bånd, papir eller personer, der har præget de utallige retsdage, har bølgerne i retssalen gået højt. Bagmandspolitiets to – og i sjældne tilfælde tre fremmødte – er til tider i meget hårde vendinger blevet anklaget for at tage ting ud af en sammenhæng og for at insinuere forhold. Tonen i retten har været uforsonlig og hård.

Uanset om der er blevet talt pænt eller mindre pænt i retsdagene, har ingen af lejrene givet sig en centimeter i forhold til deres to positioner: Frifindelse og fængselsstraf. Når Bagmandspolitiet har ført deres beviser, har der også kun været hovedrysten til overs fra Flemming Østergaard og Jørgen Glistrup.

Sidstnævnte har mødt hvert angreb med et forsvar, og han har haft et svar klar til alle Bagmandspolitiets spørgsmål – han er så godt som aldrig faldet tilbage på et »det kan jeg ikke huske«. Anklagemyndigheden har heller ikke givet sig, og den mener stadig, at Glistrups og Østergaards omgang med Parkens aktier skal takseres til fængselsstraf.

Så både retorisk og praktisk har fronterne været trukket op. Og det er de stadig i sådan en grad, at man må spørge sig selv, om byretten bliver endestation for Parken-sagen. Nu skal man som bekendt ikke lade fortiden være en indikator for fremtiden, men hvis man skimmer ned over de senere års afgørelser i kursmanipulationssager, er mange af dem blevet anket. Her er de mest interessante naturligvis de to første EBH-sager, der blev omstødt til frifindelse i landsretten.

På det seneste har anklagemyndigheden frafaldet en række anklagepunkter i Capinordic-sagen og i Dexia-sagen under den nye chef for Bagmandspolitiet, Morten N. Jakobsen, men det er også under ham, at man ankede byretsnederlaget i EBH-sagen om direktørnetværket. Den nye sherif tager altså gerne en omgang i landsretten, hvis SØIK mener, at beviserne er der. Jokeren er naturligvis ressourcespørgsmålet, som fik Bagmandspolitiet til at opgive Dexia-sagen, men selv hvis Parken-sagen går i landsretten, må man formode, at broderparten af omkostningerne allerede er taget. Hvordan dommen falder ud, skal der ikke spås om på disse sider, men uforsonligheden, uenigheden og fortiden taget i betragtning, er det rimeligt at spørge, om ikke vi ses i landsretten?