Servicesektor rammes historisk hårdt

Servicesektoren i Danmark har aldrig haft det værre. Sektoren har altid været kendt for at blive ramt sidst i en økonomisk nedtur, og ildevarslende tal allerede så tidligt som nu, varsler rigtigt skidt for udviklingen i dansk økonomi.

Foto: Torben Christensen/Scanpix.
Læs mere
Fold sammen
Alle kan mærke det i servicebranchen, og de værst ramte i første omgang er videnservice, hvor hver femte arkitekt snart er arbejdsløs, mens transportbranchen og den del af servicesektoren, der sælger varige forbrugsgoder også ligger underdrejet. Selv frisører er i forskellig grad ramt af krisen. Det skriver dagbladet Børsen tirsdag.

Decembertal for servicesektoren viste et fald på 11 pct. til minus 22 pct., hvilket er det laveste niveau, siden konjunkturbarometerstatistikken blev etableret i april 2000. Samtidig viser det seneste kvartalstal fra Greens konjunkturbarometer for videnservice den største tilbagegang inden for nogen sektor.

Fald i antallet af arkitekter
»Vi har set et fald i antallet af arkitekter på 11 pct. gennem 2008 og frygter, at dette tal når 20 pct. til foråret,« siger Christian Lerche, der er direktør i Danske Ark - arkitekternes brancheorganisation.

Han frygter, at nogle tegne-stuer vil gå ned i pris for at sikre sig arbejde - til skade for sektoren.

»Der er endnu ingen meldinger om prispres, men jeg kan godt frygte det. Kunderne venter rabatter, da konkurrencen om projekter er skærpet,« fortsætter han.

Ritzau