Sen momsrykker kostede dyrt

Harsø Maskiner A/S var ikke opmærksomme på, at de skulle betale moms i maj, og da der gik lang tid, før de blev rykket for det, kostede det to måneders renter i gebyr.

Læs mere
Fold sammen

»Angiv nu og slip for gebyr« blinker Skats mailservice øverst i mailboksen, hvis virksomheden Harsø Maskiner A/S skulle have overskredet datoen for at angive moms, og dén service har virksomheden fra Faaborg i Vestjylland især haft brug for i den seneste tid med forvirrende, forskudte frister.

Men hvor den service fra Skat tidligere har reddet virksomheden fra et gebyr på 800 kroner, følte virksomheden sig til gengæld overladt til tilfældighederne, da den i maj overså fristen for selve indbetalingen af moms.

Harsø Maskiner skulle 25. maj betale 790.000 kroner i moms for marts, men på grund af dette års udskydelser af moms- og skattefristerne var betalingen gået i glemmebogen.

Først en af de sidste dage i juni blev Harsø Maskiner ringet op af Skat og fik at vide, at man skyldte moms, men at de kunne slippe for yderligere renter, hvis de betalte momsen nu og her. Det gjorde virksomheden. Samme dag.

Alligevel valgte Skat at modregne to måneders rente, da Harsø Maskiner senere samme måned skulle have moms tilbage – et beløb på godt 15.000 kroner.

- Det kan ikke passe, at der skal gå over en måned, før de opdager, at der mangler en lille million, og at vi desuden skal betale for to måneders rente, selv om vi betalte straks. De har benyttet sig af »tag-selv-skat«, siger Harry Højvang Sørensen, der driver Harsø Maskiner A/S.

Ingen huske-mail

Hans bogholder, Eva S. Larsen, der nu har skrevet en klage til Skat, undrer sig især over, at virksomheden ikke er blevet rykket for moms noget tidligere, og at Skat godt bare må modregne de godt 15.000 kroner i retur-momsen, uden at virksomheden på noget tidspunkt er blevet gjort opmærksom på det skyldige beløb.

- Når vi her i virksomheden pålægger kunder renter, skal vi følge nogle meget klare regler for at sende rykkere og oplyse om renternes størrelse. Jeg kan ikke forstå, at Skat er fritaget fra at gøre det. Og jeg forstår ikke, at de ikke kunne varsle os noget før med en mail eller et brev, siger hun.

I Håndværksrådet oplever chefanalytiker Mads Engberg, at momsforvirringen deles af mange medlemmer, og han undrer sig over, at det kan koste en virksomhed to måneders rente at have glemt momsen én gang:

- Skat yder en fin service ved at følge op på skyldige momsbeløb månedligt, men det virker mærkeligt og voldsomt, at virksomheden allerede står til at betale to måneders renter, i det øjeblik de bliver kontaktet af Skat. Jeg kan heller ikke forstå, at Skat ikke i et brev eller en mail har gjort opmærksom på beløbet, før de trak det. Det kan godt være, at det er efter bogen, men det kunne godt være bedre, siger Mads Engberg.

Forfaldsdatoen

Hos Skat forklarer pressemedarbejder Rikke Madsen, at Skat ikke bruger huske-mails, når det gælder selve betalingen af moms, og at det derfor er op til virksomheder selv at holde øje med fristerne. Hun kan ikke kommentere den konkrete sag med Harsø Maskiner, der oplevede en dobbelt-rente:

- Det er korrekt, at vi sender remindere til virksomhederne om, hvornår de skal angive. Men selvom vi har gjort det så let som muligt at klare betalingen samtidigt med angivelsen, så kan vi ikke betale virksomhedernes momsgæld for dem. Sker betalingen ikke til tiden, sender vi rykkere ud, og det sker altid tidligst den 24. i måneden efter overskridelsen. I den forbindelse pålægger vi selvfølgelig kun de renter, som vi lovgivningsmæssigt har ret til at pålægge. Skal en virksomhed dog have penge tilbage, for eksempel moms eller skat, så ser vi først, om de skylder os penge, inden vi udbetaler. Og gør de det – og betingelserne i øvrigt er opfyldt – så modregner vi gælden i udbetalingen, siger hun.

Når virksomheder opkræves renter for flere måneder, skyldes det, at renten går helt tilbage til forfaldsdatoen, ikke kun betalingsdatoen.

- Hvis en virksomhed ikke selv i forbindelse med afstemninger opdager, at de har glemt at betale moms, så kan der godt gå mere end en måned, før vi gør dem opmærksomme på det. Det afhænger af hvor meget, man skylder. Vi er ikke forpligtede til at oplyse om skyldige beløb på faste datoer, forklarer Rikke Madsen

Harsø Maskiner A/S klagede den 7. august til Skat og afventer nu svar.