Selvstændige dropper barsel

Hver femte selvstændige erhvervsdrivende kvinde holder slet ikke barsel, når de har født.

Læs mere
Fold sammen

Den søde ventetid bliver for en stor del af selvstændige erhvervsdrivende brat afløst af en hårdt presset hverdag, hvor babyen er med på job, mens barsel er forbeholdt lønmodtagere.

For når barnet er kommet til verden, vælger hver femte af de selvstændige kvinder helt at undlade at holde barsel, og hver tredje holder mindre end tre måneder.

Det viser en undersøgelse, som de selvstændiges a-kasse ASE har gennemført i samarbejde med Handelshøjskolen, Aarhus Univeristet.

Til sammenligning holdt danske nybagte mødre i gennemsnit 275 dages barselorlov i 2007. At så mange selvstændige vælger virksomheden til og barselstiden fra skyldes, at rammevilkårene for at stifte familie som selvstændig er for dårlige.

Det mener i hvert fald ASEs direktør, Jesper Bøge. Problemet er, at de selvstændige ifølge dagpengereglerne ikke på én gang kan gå på barsel – og dermed få dagpenge – og så passe forretningen imens, mener han.

Enten eller

- Men virksomheden står og falder med den selvstændige erhvervsdrivende. Er den selvstændige på barsel og væk fra virksomheden i et halvt eller et helt år, eksisterer virksomheden ikke længere, siger direktøren.

Hos Ejerlederne kalder formanden, Hans Jørgen Dalum, det høje antal for erhvervsdrivende, der ikke tager barsel, for »skæmmende«. Han peger også på dagpengereglerne som den afgørende hindring for, at selvstændige kan få barsel og forretning til at hænge sammen.

- Som lønmodtager er man omfattet af en barselsfond, som sikrer en, når man går på barsel. Men det er selvstændige ikke, så når de føder, skal de ind over dagpengesystemet, og her kan man kun få dagpenge, hvis man går 50 eller 100 procent ned i arbejde. Så skal man enten lukke sin forretning halvdelen af tiden, og så kan kunderne ikke få fat på en. Eller også skal man ansætte en, som varetager alt omkring forretningen – også disponerer over ens bankkonto – i den periode. Eller nedlægge sit CVR-nummer. Det er helt ude i hampen, siger Hans Jørgen Dalum.

Læs også på ErhvervsBladet.dk:

"Jeg var bange for at miste kunder"

Mere fleksibilitet

Både i ASE og Ejerlederne ser man gerne, at kommunerne lader selvstændige erhvervsdrivende komme foran i køen til børnepasningsordninger og også mere fleksible åbningstider i institutionerne.

Men for Ejerlederne er det allermest nødvendige, at de selvstændige bliver ligestillet med lønmodtagere inden for barselsområdet.

- Vi kan ikke acceptere de vilkår, som gælder i dag. Det er til skade for iværksætterlysten, og i disse tider, hvor vi har brug for arbejdspladser, er det til skade for beskæftigelsen, siger Hans Jørgen Dalum, der vil have politikerne til at gribe ind.

- Lysten til at sætte børn i verden må ikke være forbeholdt lønmodtagere, men også ejerledere. Jeg siger ikke, at vi skal ind under den samme barselsfond, men vi skal ind under ordninger af samme art, siger Ejerledernes formand, som vil have beskæftigelsesminister Inger Støjbergs (V) svar på, om hun vil være med til at finde en løsning, som skaber ligestilling for lønmodtagere og selvstændige erhvervsdrivende på områet.

Minister afviser

Men umiddelbart er der ikke hjælp at hente hos beskæftigelsesminister Inger Støjberg.

- Jeg kan ikke umiddelbart genkende de tal, som ASE fremlægger. I Beskæftigelsesministeriet har vi tal, der viser, at selvstændige gennemsnitligt holder længere barselsorlov end lønmodtagere, siger hun.

- Regeringen ser fortsat på mulighederne for at etablere en særlig barselsordning for selvstændige og en mulig model for, hvordan sådan en kan se ud. De overvejelser er stadig i gang.