Selvstændige betaler den største andel af indkomsten i skat

En ny opgørelse fra Skatteministeriet viser, at selvstændige med flere end ti ansatte har den absolut højeste indkomstskatteprocent i Danmark.

Selvstændige med ti ansatte eller flere betaler den højeste indkomstskat, 49 procent i gennemsnit, viser en opgørelse fra Skatteministeriet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix/Arkivfoto
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Er du selvstændig, og har du ti eller flere ansatte?

Så hører du til gruppen, der har den højeste gennemsnitlige indkomstskatteprocent her i landet, viser en opgørelse fra Skatteministeriet.

Selvstændige inden for denne gruppe skal i gennemsnit slippe 49 procent af bruttoindkomsten til Skat. Det skriver Finans.

Det er lønmodtagere med ledelsesarbejde, der sniger sig op en solid andenplads i forhold til, hvilken gruppe der i gennemsnit skal betale mest i skat. De skal således aflevere godt og vel 42 procent af deres løn i indkomstskat, mens den gennemsnitlige, skattepligtige borgers indkomstskatteprocent ligger på 34.

I bunden af listen finder vi de danske kontanthjælpsmodtagerne og sygedagpengemodtagerne, som har en indkomstskatteprocent på 26, og som dermed er de to indkomstgrupper, der gennemsnitligt betaler mindst i skat.

Det er dog stor forskelle på, hvad grupperne i toppen og bunden tjener.

Mens selvstændige med mindst ti ansatte eller derover kan bryste sig af godt og vel 1.931.000 kroner i bruttoindkomst, ser det noget anderledes ud for henholdsvis kontanthjælpsmodtagere og sygedagpengemodtagere, der har en bruttoindkomst på henholdsvis 190.000 og 188.000 kroner.

Danskernes bruttoindkomst er den samlede personlige indkomst, inden arbejdsmarkedsbidraget bliver trukket, ligesom det også indebærer tillæg af positiv aktieindkomst og positiv nettokapitalindkomst.

Tallene fra Skatteministeriet er udregnet ved at sammenligne de socioøkonomiske kategoriers bruttoindkomst over for den gennemsnitlige indkomstskat.