Seks rige briter har flere penge end landets 13 millioner fattigste

Storbritanniens seks rigeste har en samlet formue på næsten 40 milliarder pund, svarende til knap 350 mia. kroner. Uligheden i det britiske samfund er blevet en central del af valgkampen op til parlamentsvalget 12. december.

De indiske brødre Gopichand Hinduja og Srichand Hinduja er i top blandt Storbritanniens rigeste. Fold sammen
Læs mere
Foto: AFP/Raveendran/Ritzau Scanpix

Storbritanniens seks rigeste har nu flere penge end landets 13 millioner fattigste borgere tilsammen. Udviklingen er endnu et tegn på den stigende ulighed i det britiske samfund, konkluderer ny rapport.

Det er organisationen Equality Trust, der netop har udarbejdet analysen på baggrund af data fra Forbes og Credit Suisse, der viser, at de seks rigeste briter totalt set råder over en samlet formue på 39,4 milliarder pund, svarende til 345 milliarder kroner.

Samtidig viser opgørelsen, at den rigeste ene procent af briterne har lige så mange penge som de fattigste 80 procent af landets befolkning – 53 millioner briter. 14 millioner briter lever under fattigdomsgrænsen.

»Denne rapport burde chokere enhver, der er interesseret i Storbritanniens tilstand. En enorm kløft mellem de meget rige og resten af landet er farlig. Sådan en ekstrem velstand i så få menneskers hænder viser, hvor ødelagt det økonomiske system er,« siger Wanda Wyporska, direktøren for Equality Trust, i en pressemeddelelse.

Rapporten, der udkom tirsdag morgen, viser også, at antallet af pund-milliardærer i Storbritannien stort set er fordoblet over de seneste ti år, mens milliardærernes samlede formue er mere end fordoblet.

Den ekstreme ulighed i det britiske samfund er blevet et centralt element i valgkampen op til parlamentsvalget 12. december.

Lederen af oppositionspartiet Labour, Jeremy Corbyn, har ifølge avisen The Guardian lovet at gå efter de superrige, der udnytter et »fordrejet system til fordel for dem selv og på bekostning af den brede befolkning«.

Det tegner dog ikke til, at Corbyn får muligheden for at udligne de økonomiske forskelle. Ifølge meningsmålinger står Boris Johnsons konservative til at vinde en majoritet ved valget, og dermed vil Boris Johnson blive siddende som premierminister.