SEB bragte godt nyt om Nordens banker

Den svenske storbank SEB ser bedre, men stadig meget udfordrende tider. Det går rimeligt i Norden, men tallene for andet kvartal skuffer fælt takket være milliard-nedskrivninger i Baltikum.

Læs mere
Fold sammen
Det er atter sjovt at drive bank i Norden. Det bekræfter halvårstallene fra den svenske storbank SEB. Alligevel er halvårsregnskabet en slem skuffelse, men det skyldes enorme nedskrivninger på bankens baltiske forretning.

"De makroøkonomiske udsigter har stabiliseret sig. Mens første kvartal var kendetegnet af nedjusterede konjunkturprognoser, var stemningen noget mindre pessimistisk i andet kvartal. De første tegn på en vending i verdensøkonomien kunne skimtes og betingelserne på de finansielle markeder er forbedret noget," siger administrerende direktør i SEB, Annika Falkengren.

Udfordrende fremtid
Bankens overskud før nedskrivninger endte i andet kvartal på 4,2 milliarder svenske kroner, hvilket svarer til niveauet i første kvartal. Værdien af udlånet er dog nedskrevet med 3,6 milliarder svenske kroner, og det barberer nettoresultatet ned til et underskud på 170 millioner svenske kroner fra et overskud på en milliard svenske kroner i første kvartal.

"Trods kvartalets gode underliggende resultat, har vi stor respekt for den fremtidige udvikling. De kommende kvartaler bliver udfordrende ikke bare for SEB , men også for de markeder og økonomier, hvor vi har vores forretning," siger Annika Falkengren.

Rydder op i baltiske udlån
SEB har lånt lidt mere end hver tiende krone ud i de baltiske lande og Rusland. Med bankens halvårsregnskab følger en nedskrivning af goodwill i den baltiske og russiske forretning på 2,4 milliarder svenske kroner.

Det er også den baltiske forretning, som giver de store nedskrivningerne på bankens udlån. Af udlånsnedskrivninger på i alt 3,6 milliarder svenske kroner kan de 2,6 milliard henføres til Baltikum.

"Vores særskilte kreditteam er gået igennem alle baltiske lån på over en million kroner og gennemføre nu konkrete handlingsplaner for hver kunde," siger Annika Falkengren.

Markedet valgte at ignorere de store baltiske nedskrivninger og sendte fra morgenstunden aktien 2,2 procent op på børsen i Stockholm.