SE vil udfordre de store

Med kapital fra blandt andet salg af DONG-aktier sætter energi- og telekoncernen SE fart på ekspansionsplanerne.

SE har fuldt tryk på såvel ekspansplaner som færdig­gørelsen af sit nye domicil i Esbjerg. Og mens selskabets direktør, Niels Duedahl, ikke er imponeret over DONGs afkast, venter han til gengæld et dygtigt et af slagsen på både tele- og energi­området. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker

De store spillere på henholdsvis energi- og teleområdet skæver med en vis bekymring mod Esbjerg, hvor SE det tidligere Syd Energi fra hovedsædet for alvor er ved at sætte fart på ekspansionsplanerne. På teleområdet er SE med købet af Stofa pludselig blevet en af de store i landet, og samtidig satser selskabet benhårdt på landbaserede vindmøller samt klima- og energirådgivning, hvor der er store planer i både Tyskland og Kina.

Mens SE er alt andet end tilfreds med afkastet i DONG Energy, som selskabet ejer 3,5 procent af, så ser direktør Niels Duedahl til gengæld masser af muligheder for at investere i de tre satsningsområder, hvor forventningen er afkast på ti procent eller derover.

»Vores store fokusområde er teleforretningen, der med købet af Stofa er blevet en national satsning for os. Vi er meget optimistiske omkring mulighederne for at skabe en teleforretning, der allerede inden for de næste to år kan være lige så stor som vores energiforretning,« fortæller Niels Duedahl.

Stofa havde i det seneste årsregnskab for 2011 en omsætning på 1,1 milliarder kroner og et driftsresultat før afskrivninger (EBITDA) på 198 millioner kroner, hvilket ventes yderligere forbedret de kommende år. Det betyder, at SE på koncernniveau nu venter at kunne levere et driftsresultat før afskrivninger på mere end en milliard kroner i 2015, mens forventningen før købet af Stofa lød på 670 millioner kroner i 2015.

Globale klimaplaner

I den gamle hovedforretning på energiområdet går SE også nye veje. I stedet for at satse på at kapre en masse nye elkunder, skal der i stedet investeres milliarder i landbaserede vindmøller, mens den anden hovedsatsning er at gøre klimaforretningen med rådgivning om energieffektivitet, kaldet SE Big Blue, international.

»Big Blue omsætter i dag for 80 millioner, men vi forventer, at den kan runde en halv milliard inden for fem år, primært gennem vækst i udlandet, hvor vi især satser på Tyskland, Polen og Kina. Inden for de landbaserede vindmøller skal vi blive markedsleder ved at lave en række store opkøb sammen med pensionskasser. Bruttorammen lyder på fem milliarder kroner over fem år, hvor vi kommer med den ene milliard. Landbaserede vindmøller har meget lav risiko, men giver gode afkast omkring ti procent, og det gode afkastniveau er kendetegnende for alle vores tre ekspansionsområder,« siger Niels Duedahl.

For voldsom ekspansion?

En stor del af DONG Energys krise hænger sammen med en række fejlslagne investeringer i milliardklassen, ikke mindst på det udenlandske gasmarked, men SEs direktør er ikke bange for at begå samme fejl med sine store ekspansionsplaner.

»Vi ser masser af perspektiver i de forretningsområder, vi arbejder med, men man skal være selektiv med, hvor man lægger sine penge. Jeg synes, at vi er en virksomhed i god balance, og med det potentiale, vi ser, skal vi kunne lave en milliard kroner i EBITDA (driftsresultat før afskrivninger, red.) i 2015, hvoraf halvdelen skal komme fra telesiden og halvdelen fra energiforretningen,« siger Niels Duedahl.