Se listen: Så meget betaler de største selskaber i skat

Nu kan alle danskere se, hvor meget de store danske og udenlandske selskaber betaler i skat. Under ti selskaber alene står for en tredjedel af selskabsskatten.

Foto: Ian Milburn
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fra i dag torsdag den 17. december kan alle danskere se, hvor meget selskaber, foreninger og fonde i Danmark betaler i selskabsskat.

Det er fjerde gang, at Skat opdaterer de såkaldte åbne skattelister, og i denne omgang er det Venstres skatteminister Karsten Lauritzen, der lægger listerne frem til offentligheden.

Der er taler om lidt af en politisk u-vending, da særligt Venstre rasede over den foregående regering, da denne lagde listerne frem.

»De åbne skattelister er bestemt ikke en idé, der er groet i Venstres baghave,« lød det fra skatteminister Karsten Lauritzen (V) i august 2015.

Ministeren har dog skiftet mening, og varsler med offentliggørelsen af skattelisterne et opgør med den hidtidige retorik om skattelisterne, som ifølge skatteministeren har været præget af mistænkeliggørelse af selskaberne. I stedet vil han skabe en ny og positiv fortælling.

»Det skal være slut med at sovse de åbne skattelister ind i en negativ retorik, der hænger virksomheder og selskaber ud. Regeringen ønsker en 180 graders vending i, hvordan vi omtaler og bruger listerne«, siger skatteministeren.

I anledning af opdateringen af de åbne skattelister har Skatteministeriet samlet en række nøgletal omkring selskabsskattebetalingen i Danmark. De nye tal viser, at en større andel af selskaberne faktisk betaler selskabsskat i Danmark, og at under ti selskaber alene står for en tredjedel af selskabsskatten.

Erhvervsorganisationerne har dog vanskeligt ved at se det positive i offentliggørelsen.

»Listerne forvirrer mere end de forklarer. Skatteforhold er komplicerede, og listerne er kun med til at tegne et vrangbillede af virksomhederne, og siger ikke noget om, hvorvidt den enkelte virksomhed reelt betaler det rigtige i skat,« siger skattepolitisk chef i Dansk Erhverv, Jacob Ravn.

I stedet for at mistænkeliggøre virksomhederne, så mener Dansk Erhverv, at skattesystemet skal indrettes på en sådan måde, at SKAT kan lave deres arbejde, uden at skulle ty til åbne skattelister.