Se listen: Her er topposterne, kvinderne aldrig har indtaget

Selv om der er stadig færre høje, danske poster tilbage, som kvinder aldrig har indtaget, er der fortsat mange at vælge imellem.

Rigspolitichefen, Jens Henrik Højbjerg; Departementschefen i Statsministeriet, Christian Kettel Thomsen; Formand for Dansk Industri, Lars-Peter Søbye og Højeste­retspræsident, Thomas Rørdam. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen; Torkil Adsersen; Mads Nissen og Mads Joakim Rimer
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det går stille og roligt fremad med ligestillingen på samfundets højeste poster. Den opfattelse går mange danskere rundt med. Og der er grund til at lægge trykket på »stille og roligt«. Det går så stille og roligt, at det er forbløffende nemt at finde høje poster, der aldrig har været besat af en kvinde, og rigtigt mange poster har kun været det én gang.

Når den første kvinde indtager en gammel mandebastion, indvarsler det ikke nødvendigvis en ny epoke, hvor kvinder ses lige så ofte som mænd på den pågældende post. Ofte afløses de første kvinder således af en mand. At være den første kvinde på en post kan i en hel del tilfælde være ensbetydende med også at være den eneste. Se blot, når vi lidt senere i artiklen når til De Økonomiske Råd.

I politik og fagbevægelse er der kun få poster tilbage, der ikke på et tidspunkt har været beklædt af kvinder. Men i erhvervsliv, erhvervsorganisationer og sport er mange poster fortsat rene mandebastioner.

Berlingske Business Magasin har herunder valgt et udsnit af poster, hvor der aldrig har siddet kvinder, og et udsnit af poster, hvor kvinderne blev enlige svaler.

Eksempler på poster, hvor der aldrig har siddet kvinder:

Offentlig administration

Departementschefen i Statsministeriet er ligesom alle sine forgængere en mand, Christian Kettel Thomsen.

Det samme gælder i Finansministeriet, hvor Martin Præstegaard er departementschef, og i Udenrigsministeriet, hvor departementschef Ulrik Vestergaard Poulsen huserer.

Retsvæsenet

Der har aldrig været en kvindelig Højeste­retspræsident. Posten beklædes nu af Thomas Rørdam.

Bent Carlsen er landsretspræsident i Østre Landsret – ligesom en række andre mænd før ham. Dette til trods for at kvinder har været i overtal på jurastudiet siden før årtusindeskiftet.

Dog er præsidenten for Vestre Landsret landets første kvindelige landsretspræsident, Helle Bertung.

Styrelser

Rigspolitichefen har altid været en mand, p.t. Jens Henrik Højbjerg.

Forsvarschefen. Det har kun været mænd, nu Bjørn Ingemann Bisserup.

Hofmarskal, mand efter mand, nu Michael Ehrenreich.

Sporten

Den internationale Olympiske Komite har aldrig haft nogen kvindelige medlemmer fra Danmark – fra 2009 kronprins Frederik og fra 2014 tillige Poul Erik Høyer.

I Team Danmark er Frank Jensen formand, og alle tidligere formænd har også været mænd.

De øverste danske sportsforbund for ­fodbold, håndbold, svømning og atletik har ikke haft nogen kvindelige formænd.

Erhvervsorganisationer

Formand for Dansk Industri er Lars-Peter Søbye, direktør er Karsten Dybvad.

Formand for Dansk Erhverv er Jens Mathiesen, direktør er Jens Klarskov.

Formand for Håndværksrådet er Niels Techen. Her er direktøren dog en kvinde, Ane Buch.

Andelsbevægelsen

Formændene for Brugsen, Arla og Danish Crown er, som det altid har været, mænd – det samme gælder topdirektørerne.

Tænketanke

Cepos og Kraka tegnes altovervejende af mandlige topfigurer.

Concito med Connie Hedegaard som bestyrelsesformand har flere kvinder.

De Økonomiske Råd har et formandskab bestående af fire medlemmer, de såkaldte vismænd, og den betegnelse synes ­ganske dækkende. Der har siden oprettelsen i 1962 ikke været en eneste kvindelig overvismand. Professor Nina Smith nævnes ofte som tidligere overvismand, men hun var menigt medlem af formandskabet tilbage i 1995-98. Og ud af de i alt 30 medlemmer, der har været af dette formandsskab siden 1962, er hun det hidtil eneste kvindelige medlem, og det ligger knap 20 år tilbage.

En enkelt kvinde

Eksempler på poster, som en enkelt kvinde har beklædt, men som nu igen besættes af en mand:

Statsminister: Helle Thorning-Schmidt, afløst af Lars Løkke Rasmussen i 2015.

Finansminister: Pias Gjellerup (S) var første kvinde på posten et lille år frem til 2001. Siden har seks mænd haft denne centrale regeringspost.

Forsvarsminister: Venstres Gitte Lille­lund Bech stoppede på posten i 2011. Siden har fem mænd fulgt hende.

Nationalbankdirektør: Bodil Nyboe ­Andersen er siden 2005 efterfulgt af to herrer, først Nils Bernstein, siden Lars Rhode.

Topdirektør i C20-virksomhed: Stine Bosse blev i Tryg afløst af Morten Hübbe i 2011. Siden fulgte en periode uden kvindelige topchefer i erhvervslivets superliga. I august 2015 blev Pernille Erenbjerg dog topchef for TDC, og hun er fortsat eneste kvindelige topchef blandt de 20 virksomheder i C20-indekset.

Universitetsrektorer: Linda Nielsen var første kvindelige rektor på Københavns Universitet og stoppede i 2005. Hun er ­siden efterfulgt af to mænd, først Ralf ­Peter Hemmingsen og nu Henrik C. Wegener.

På Roskilde Universitet, hvor Boel Jørgensen i 1978 blev landets første kvindelige universitetsrektor, sidder dog - efter en række mænd - igen en kvinde, Hanne Leth Andersen. De øvrige danske universiteter har aldrig haft kvindelig ­rektor.