Se kortet: Hver fjerde kommune piller ved skatten

Seks kommuner hæver skatterne fra nytår, og 21 sænker dem. Samlet bliver regningen stort set uændret – på nær lige grundskylden, der fortsætter opad.

Foto: Mathias Løvgreen Bojesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om 27 kommuner piller ved de lokale skatter, bliver den samlede opkrævning til borgere og virksomheder stort set uændret – på nær den stigende grundskyld.

Det fremgår af en Berlingske Business-kortlægning af budgetforligene og/eller afstemninger i samtlige 98 kommuner.

Seks kommuner hæver personskatten.

Tre kommuner sænker personskatten.

Fem kommuner sænker satsen for grundskyld.

12 kommuner sænker dækningsafgiften (skatten på erhvervsbygninger).

En kommune (Helsingør) sænker både grundskyld og dækningsafgift.

Samlet betyder det, at skatteregningen til de lokale rådhuse stiger en lille smule – formentlig med op til otte millioner kroner.

Den forhøjede personskat udløser omkring 153 millioner kroner, mens sænkningerne i tre kommuner betyder en besparelse for borgerne dér på cirka 55 millioner kroner.

De sænkede satser for grundskyld betyder en lettelse på omkring 48 millioner kroner, mens skønnene for den sparede firmaskat (dækningsafgiften) ligger på 42-50 millioner kroner.

»Dermed er skattestoppet tæt på at være overholdt. Hvis der bliver en overskridelse på nogle millioner, forventer vi, at Claus Hjort Frederiksen (V) (finansminister, red.) vil kompensere danskerne ved at lette tilsvarende i bundskatten,« siger Mads Lundby Hansen, cheføkonom i den borgerlige tænketank Cepos.

Ud af de ni kommuner, som søgte om at hæve skatten, valgte tre ikke at gøre alvor af det, mens seks andre skruede op, nemlig Albertslund på Vestegnen, Lolland og Guldborgsund på Sydhavsøerne samt Esbjerg, Norddjurs og Struer i det jyske.

Trængte kommuner kunne søge om at hæve skatterne for samlet 200 millioner kroner, og så var det meningen, at sænkninger i andre kommuner skulle udligne det, så de samlede kommunale skatter forblev uændrede.

Tre kommuner, jyske Billund og Ikast-Brande samt Lejre på Midtsjælland, har skruet ned for personskatten, og en stribe kommuner har sænket dækningsafgiften.

Seks kommuner har skruet ned for satsen på grundskylden på jord. Den skat bliver diskuteret meget i særligt hovedstadsområdet, men trods sænkninger flere steder betyder den særlige regulering på op til 6,6 procent i år, at regningen i kroner og øre stiger.

I januar i år skønnede Danmark Statistik, at den samlede grundskyld i hele landet ville runde 24,8 milliarder kroner i 2015 – en stigning fra knap 23,7 milliarder i 2014, og en ny, samlet stigning venter fra nytår i kraft af reguleringsmekanismen.