Schweizisk valutauro kan sende danske boligrenter ned

Den schweiziske valutamanøvre kan være med til at sende boligrenterne ned. Hvis Nationalbanken vælger at sænke den toneangivende rente, vil det også skubbe boligrenterne ned.

Foto: Jeppe Bjørn Vejlø.
Læs mere
Fold sammen

Den schweiziske valutamanøvre kan være med til at sende boligrenterne ned. Hvis Nationalbanken vælger at sænke den toneangivende rente, vil det også skubbe boligrenterne ned.

Det vurderer Christian Hilligsøe Heinig, der er cheføkonom i Realkredit Danmark.

- Hvis den toneangivende rente sænkes, kan det også betyde en pil ned for realkreditrenterne, men det afhænger i høj grad af, hvor stor renteændringen fra Nationalbanken bliver, siger han til Ritzau Finans.

Torsdagens overraskende beslutning i den schweiziske centralbank om at fjerne den valutastopklods, som blev indført i 2011 og som betød, at francen ikke kunne styrkes ud over niveauet 1,20 franc pr. euro, er med til at styrke kronen, da investorerne søger sikker havn.

Torsdag i næste uge vil Nationalbanken kende de nærmere detaljer i det ventede opkøbsprogram fra Den Europæiske Centralbank, når banken holder rentemøde. Alt det kan sammen med en styrket krone betyde, at en rentenedsættelse fra Nationalbanken kan komme enten i dag, fredag, eller i næste uge, når ECB har holdt sit møde. Det vurderer en række økonomer, som Ritzau Finans har talt med.

- Det afhænger også af i hvor høj grad, det allerede er priset ind i markedet. Hvis alle venter på de finansielle markeder, er det ikke noget, der rigtig rykker på realkreditlånene. Traditionelt er folk usikre på, hvad Nationalbanken gør, og det her er ingen undtagelse, siger Christian Hilligsøe Heinig.

En euro koster fredag klokken 11 7,4346 kr. mod 7,4383 kr. for to dage siden på samme tid. Nationalbankens rentesatser er i øjeblikket 0,20 pct. for udlån, mens renten på indskudsbeviser er negativ med 0,05 pct.