Schweizerne siger »nej tak« til finansrevolution

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du begynder din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Medlemmer af »Uafhængige Penge Initiativet« også kaldet »Vollgeld« rydder op efter at have spraymalet et slogan på den schweiziske nationalbanks facade. Der stod »Kære Schweiziske Nationalbank, husk venligst, hvorfor vi grundlagde dig«. (Arkiv) Fold sammen
Læs mere
Foto: Denis Balibouse/Reuters

Godmorgen.

Det er blevet mandag og dermed også tid til ugens første nyhedsoverblik. Her til morgen møder vi en mand, der er lykkedes med at få fire millioner i pension up front inden første arbejdsdag, vi tager en tur forbi grønsværen med en ny Amazon-satsning og runder turen af med et blik på »den bedste bil i verdenshistorien« – i hvert fald ifølge Elon Musk.

Men vi lægger ud med en stemmeseddel, der kunne have været startskuddet til en finansrevolution.

1
Det blev et nej – og nationalbankdirektøren må have åndet lettet op

Søndag gik schweizerne til stemmeurnerne – og udfaldet kunne have haft omfattende konsekvenser for et af Europas finansielle knudepunkter. En del af gårsdagens afstemning var forslaget om at indføre »Vollgeld«-initiativet, der groft sagt ville betyde, at nationalbanken skulle stå bag alle penge i circulation for at undgå spekulationsbobler som den, der satte gang i finanskrisen.

Initiativet kan forekomme ukontroversielt, men ville i realiteten have betydet, at de schweiziske banker fik betonsko på i et maratonløb med omverdenen. Ikke mindst da det samtidig ville sætte en stopper for kassereservesystemet, der tillader banker at udstede større udlån, end der er i reserve.

Folkeafstemningen endte dog med et overbevisende »nej«, hvilket formanden for den schweiziske nationalbank, Thomas Jordan, efterfølgende karakteriserede som »en sejr for den etablerede finansverden« ifølge Bloomberg. Udfaldet kommer dog ikke bag på forskere.

»Schweizerne er kendt for at være forsigtige mennesker, specielt når det gælder finans,« sagde Michael Hermann, der er politolog ved forskningsinstituttet Sotomo i Zurich.

Den schweiziske finansrevolution er med andre ord afværget lige foreløbig.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
Carlsbergformandens pensionsmanøvre

I Carlsbergfondets årsregnskab for 2011 var det en omkostningstigning på cirka syv millioner kroner og en note, der vakte opmærksomhed.

»Denne stigning skyldtes primært udgifter til etablering af pensionssikring i forbindelse med formandsskifte,« lød beskeden, inden fondets nye formand, Flemming Besenbacher, skulle sætte sig til rette i formandsstolen.

År senere måtte han stå skoleret for Erhvervsstyrelsen på grund af den usædvanlige ordning. Carlsbergfondet havde nemlig indbetalt mere end fire millioner kroner på Besenbachers personlige konto hos pensionsselskabet PFA. Et forhold, som efterfølgende fik fondsmyndigheden til at bede fondet om en redegørelse, som Berlingske har fået aktindsigt i. Og ifølge en ekspert er ordningen også problematisk:

»Det er ikke i sig selv odiøst, at bestyrelsesformanden får en pensionsordning, men det er odiøst, at bestyrelsesformanden får alle pengene up front,« forklarer aktuar og pensionsrådgiver Søren Andersen fra rådgivningsfirmaet FPension.

Læs historien om Carlsberg-formandens lukrative pensionskonstruktion her (Kræver abonnement)

Foto: Carl Recine.

3
Amazon kaster sig ind i kampen om grønsværen

Fodbold er mildest talt big business, og det har fået en af de helt store e-handelsgiganter til at droppe tjansen som bænkevarmer og kaste sig ind i den britiske Premier League. Torsdag vandt Amazon de eksklusive rettigheder til en af de syv kamppakker, mens de resterende seks gik til TV-udbyderne Sky og British Telecom. Men hammerslaget illustrerer samtidig et skift i sportsunderholdning, skriver The New York Times.

Handlen kan ved første øjekast virke beskeden. 20 kampe ud af 200. Kampene er langtfra de højest profilerede. Alligevel bør det, at Amazon køber de »eksklusive« rettigheder, sætte handlen på landkortet.

Generelt har tech-giganterne som Facebook og Twitter satset mere på sport over de senere år – men de digitale giganter har som udgangspunkt holdt sig til streamingrettighederne. Med torsdagens køb gør Amazon dog op med fortiden og sætter sætter ikke kun kursen mod Danmark – men øjensynligt også mod grønsværen.

De første 20 Premier League-kampe vil være tilgængelige for medlemmer af Amazon Prime og er derfor endnu ikke tilgængelige for danske kunder ifølge Finans.

4
Tesla fyrer op for raketdrømme

Vi runder af hos Elon Musk. Den enigmatiske Tesla-topchef er generelt kendt for at være rig på ideer. Det seneste i rækken er tilsyneladende et nyt krydsfelt, hvor elbilfabrikanten og Musks rumfartssatsning SpaceX skal slå pjalterne sammen. Næste model Tesla Roadster kan nemlig komme på markedet med det helst store ekstraudstyr.

»SpaceX option-pakke for den nye Tesla Roadster vil indeholde ti små styreraketter arrangeret rundt om bilen,« skrev Musk lørdag på Twitter.

Han forsikrede en bruger om, at der efter den nye model »ikke er nogen bedre bil i verdenshistorien, og vi tror ikke, at der kommer til at være det«.

Det skal investorerne holde øje med

Seniorstrateg i Nordea Andreas Østerheden peger her på tre ting, man bør holde øje med på markederne i dag:

  • Dagen i dag bliver meget stille på nøgletalsfronten. Vil man alligevel følge med i noget, så kan man se efter de japanske maskinordrer, som tidligt i morges overraskede positivt, og signalerer stigende investeringsaktivitet i Japan. Resten af dagen vil ikke byde på nøgletal af betydning, og med nøgletalskalenderen ryddet, er der god mulighed for at politik kan tage scenen i dagens løb.
  • I løbet af dagen i dag vil weekendens udvikling ved G7 topmødet blive vendt og drejet. Særligt Trumps Tweets efter han forlod topmødet trak overskrifter, og mens det delvist var ventet inden mødet, at det ville blive en retorisk kamp retorisk kamp på handelsområdet, så er det svært at se, at de seneste gnidninger gør noget godt for forholdet mellem USA og resten G7 landene. Vi ser dog heller ikke seneste udvikling som et retningsskifte eller eskalering. Det er vigtigt at man som investor holder sig for øje, at årsagen til mange af Trumps udtalelser bunder i bl.a. indenrigspolitiske og forhandlingstaktiske hensyn.
  • Det mest interessante bliver sent i dag, hvor Trump og Kim Jong-Un mødes (kl. 03 dansk tid natten til i morgen). Efter usikre meldinger om hvorvidt mødet skulle blive til noget og med signaler om modvilje fra begge parters side, ser det nu ud til at de to ledere vil stå over for hinanden. Selvom det efterhånden er længe siden at spændingerne mellem USA og Nordkorea for alvor skabte bølgegang på markederne, så vil tirsdagens møde alligevel få en del opmærksomhed fra investorerne.

Det sker på markederne

Efter indledende kursfald mandag morgen i kølvandet af verbale udfald fra USA's præsident, Donald Trump, mod de andre G7-regeringschefer på weekendens møde og tilbagetrækningen af løftet om at underskrive sluterklæringen har de asiatiske aktiemarkeder rettet sig. / ritzau finans /

  • Nikkei 225: +0,7%
  • Hong Kong Hang Seng: +0,3%
  • China Shanghai Composite: -0,3%
  • Sydkorea KOSPI: +0,5%