Saudi-Arabien vil sælge statsobligationer for at dække olietab

De lave oliepriser presser den saudiarabiske økonomi, og derfor vil kongeriget nu begive sig ud på det internationale marked og for første gang nogensinde sælge statsobligationer.

Foto: ROONEY CHEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skriver Financial Times.

Kilder nær regeringen vurderer, at Saudi-Arabien agter at øge gældsniveauet med op mod 50 pct. af bruttonationalproduktet (BNP) inden for fem år. Til sammenligning er det nuværende gældsniveau estimeret til at ende på 6,7 pct. af BNP i år og 17,3 pct. i 2016.

»Gældsniveauet er fortsat meget lavt, så dét at begive sig ud på det internationale gældsmarked vil være et vigtigt middel til at finansiere forbrug uden at tappe på indenlandske bankers reserver«, siger Monica Malik, der er cheføkonom hos Abu Dhabi Commercial Bank, til Financial Times.

Saudiarabiske myndigheder er derfor ved at stable et nyt agentur på benene, der skal føre tilsyn med landets obligationshandel.

Baggrunden for obligationssalget er det store fald i oliepriserne, og idet olie er Saudi-Arabiens vigtigste indtægtskilde, har prisfaldet reelt udhulet pengekassen.

Tirsdag koster en tønde olie under 50 dollar mod omkring 115 dollar i 2014.