Saudi Arabien ser højere oliepriser på vej

Prisen på olie er igen på vej op og det ses tydeligt ude ved de danske tankstationer, hvor der igen skal betales op mod 11 kroner for en liter 95 oktan benzin.

Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Olieprisen, som næsten blev halveret sidste år, er blevet mere stabil på det sidste, hvor den har ligget tæt ved 60 dollar per tønde.

Det skyldes, at der er kommer en bedre ligevægt mellem udbud og efterspørgsel, sagde Ibrahim Al-Muhanna på en konference i Doha i Qatar. Han er toprådgiver for Saudi Arabiens olieminister, Ali Al-Naimi.

»Jeg er overbevinst om, at efterspørgsel er og vil blve ved med at være stærkere,« udtalte Al-Muhanna.

»Dag efter dag vokser tusindvis af mennesker ind i middelklassen og det øgter efterspørgslen efter energi. Europa er muligvis en undtagelse på dette område, men det samlede globale billede peger på en stigende efterspørgsel efter olie og energi,« sagde han.

Olien er steget med 17 procent i pris gennem de sidste to måneder blandt andet fordi en del olieproduktion er blevet indstillet i USA.

Prisen for råolie faldt med næsten 60 procent fra juni sidste år til januar i år, efter at OPEC-landene indledte en slags priskrig mod den store produktion af siffergas og skifferolie i blandt andet USA.

OPEC producerer 40 procent af al verdens råolie og Saudi Arabien er den klart største producent.

Al-Muhanna udtalte også, at alt for lave priser skader de olieproducerende lande og at »Saudi Arabien aldrig har ønsket en priskrig med andre lande.«

Herhjemme ses de højere oliepriser allerede på benzinpriserne, som igen er oppe omkring 11 kroner per liter 95 oktan mange steder. Det er både den højere olieopris og højere dollarkurs, som trækker benzinpriserne op herhjemme.

Den amerikanske dollar er steget ganske betydeligt på det sidste så den nu koster 7,11 kroner, hvilket er det højeste niveau i mere end 12 år.