Saudi-Arabien og Kuwait tæt på aftale om omstridt oliefelt

Arkivfoto. Olieplatform i Saudi-Arabien. Fold sammen
Læs mere
Foto: AHMED JADALLAH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Saudi-Arabien og Kuwait er tæt på at genoptage olieproduktionen i det omstridte »neutrale område«, efter at USA har ageret mægler i en aftale mellem de to stater. Oliefelterne står til at blive genåbnet i første kvartal af 2019.

Det skriver Wall Street Journal.

USA har i månedsvis forsøgt at mægle en aftale om det omstridte og meget olierige stykke land mellem Saudi-Arabien og Kuwait, der til dagligt omtales som den »neutrale zone«. Nu er de to oliestater tæt på en aftale om at genåbne felterne i 2019, fortæller kilder inden for olieindustrien til Wall Street Journal.

Olieområdet, der kan producere omkring 500,000 tønder olie om dagen, lukkede for omkring tre år siden på grund af uenigheder over brugen af området og miljømæssige tilladelser.

Kuwait gjorde angiveligt olietilladelserne til en politisk sag, af frygt for at Saudi-Arabien ville gå efter Kuwait på samme vis, som da kongedømmet blokerede Qatar.

Men efter at USA har garanteret landets sikkerhed, er Kuwait imidlertid gået med til at indgå en aftale.

Organisationen for Olieproducerende Lande, Opec, besluttede i sidste uge at reducere den globale olieproduktion med 1,2 mio. tønder om dagen indtil april 2019. Olien fra den neutrale zone kan til gengæld blive vigtig senere på året, hvor efterspørgslen på Opec-olie kan stige, hvis USA udfaser dispensationerne til en række købere af iransk olie.

/ritzau/FINANS