Sass Larsen: Lad opsving være opsving

Erhvervs- og vækstministeren har ikke tænkt sig at indføre nye regler for realkreditten netop som boligmarkedet og økonomien er ved at komme i sving, siger han på Realkreditforeningens årsmøde.

Erhvervs- og vækstministeren har ikke tænkt sig at indføre nye regler for realkreditten netop som boligmarkedet og økonomien er ved at komme i sving, siger han på Realkreditforeningens årsmøde. ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk økonomi er tilbage på vækstsporet. Og erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) påpeger på Realkreditforeningens årsmøde i København, at de gode tider også har indfundet sig på boligmarkedet, og priserne er de fleste steder på vej op. Faktisk er det gået frem i 73 ud af landets 98 kommuner, siger ministeren.

Han afviser dog, at der er tale om, at priserne på fast ejendom løber for hurtigt.

- Fremgangen på boligmarkedet har fået nogle til at hæve øjenbrynet og snakke om en boligboble, og priserne i København er ved at nærme sig priserne i 2006. Men når man se på inflationen og renterne, er de betydelig lavere end i 2006, siger Henrik Sass Larsen.

- Måske skulle vi for en stund lade opsving være opsving. Der er jo ingen grund til at slå det ned, når det lige er kommet op at stå, siger ministeren.

Og der er sket flere ændringer indenfor realkreditten siden 2006. For som ministeren siger, skal man passe på, at det ikke kommer til at gå for stærkt.

- Her tænker jeg på tilsynsdiamanten, og at man skal stille med mindst 5 pct. kontant, når man køber en bolig. Det er vigtigt, at vi ikke glemmer, hvad der skete for få år siden. Derfor er det også vigtigt, at realkreditinstitutterne kigger på, hvad kunderne kan betale, siger Henrik Sass Larsen.

Samtidig er det også vigtigt, hvad kunderne skal betale for at få et lån.

- Jeg er lidt forbløffet over debatten om bidragsstigninger. Hvis der er et ønske fra politikere om, at staten skal bestemme bidragssatserne - så sig det. Det kunne være interessant at tryk-teste, om det, de hylende indianere siger på prærien, også holder hjemme hos høvdingen, siger Henrik Sass Larsen.

Han peger på, at det især er den korte variabelt forrentede lån, der er steget på satsen, mens bidragssatsen på de 30-årige lån ikke er steget lige så meget.

- Der ligger en opgave hos jer (relakrediinstitutterne, red.) om at formidle det ud til kunderne, hvis I vil undgå politisk indblanding, siger ministeren.