Sass får opbakning til redningsplanke til boligejere

Politisk opbakning til sikkerhedsnet for flekslån følges af krav om at kigge på de voldsomme prisstigninger i realkreditten.

Foto: Liselotte Sabroe. Der er opbakning til Henrik Sass Larsens sikkerhedsnet.
Læs mere
Fold sammen

Det bliver ikke svært for erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) at skaffe flertal for sin redningsplan for de danske flekslån. Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Det konservative Folkeparti går positivt til forhandlinger af forslaget, som ikke var aftalt med andre partier inden det blev offentliggjort.

Derfor er der også kun betinget tilslutning til forslaget, og Dansk Folkeparti vil kæde forhandlingerne sammen med at sætte lup på de voldsomme stigninger i bidragssatserne.

»Jeg har meget fokus på, at bidragssatserne er steget så voldsomt, og at især flekslånere betaler meget i kursskæring, som de lægger oven i renten. Det er et sted, hvor der er sket en kæmpe stigning, og jeg tager det med til bordet, når vi skal tale om dette forslag,« siger erhvervsordfører for Dansk Folkeparti Hans Kristian Skibby.

Frank Aaen fra Enhedslisten vurderer også, at der skal kigge på bidragssatserne i samme ombæring som det nye forslag skal behandles.

»Det er klart, at den begrundelse de har brugt for at sætte bidragssatser op og lave kursskæring må man formode er mindsket med denne ændring, så det synes jeg er relevant at tage med i forhandlingerne,« siger han.

Men flere partier i oppositionen er også generelt positive over for forslaget, og den konservative ordfører Brian Mikkelsen vurderer, at endnu flere danskere ligefrem vil valfarte til flekslånene i lyset af sikkerhedsnettet.

»Det er en win-win situation for både borger og samfund, at det fortsat er muligt at låne til den lave rente,« siger han.

Henrik Sass Larsen vurderer, at loven er nødvendig, fordi der er skabt usikkerhed om refinansieringen af de danske flekslån.

»Uanset at branchen - og det vil jeg gerne kvittere for - har forsøgt at komme med nye lånetyper, Cita-modeller, så har det ikke været tilstrækkeligt til at eliminere refinansieningsrisikoen. Nu laver vi en plan for, hvordan vi afvikler en rentetilpasningsobligation, hvis den måtte ende i vanskeligheder,« siger han.