SAS-ansatte nordmænd: Det er danskernes skyld

De norske medarbejdere hos SAS giver danskerne skylden for de sammenbrudte forhandlinger. Flyt afgange væk fra København, lyder opfordringen fra nordmændene.

Foto: Henning Bagger.
Læs mere
Fold sammen
Medarbejderne hos SAS kaster med mudder i stedet for at stå sammen i disse svære tider. Det norske kabinepersonale beskylder det danske for at være skyld i gårsdagens sammenbrudte forhandlinger.

Norsk Kabinforening er den største fagforening i SAS, og dens leder, John Lyng. klandrer sine danske kolleger for kun at ville gå seks procent ned i løn fra august 2009 til februar 2010.

”Danskene leverer ikke,” siger John Lyng til den norske avis Finansavisen ifølge netavisen E24.

Hans egne medlemmer har i yderste konsekvens været villige til at arbejde gratis i en periode for at redde arbejdspladser.

Ikke alle vil arbejde gratis
Det har slet ikke været et tema hos en anden af de norske fagforeninger, Norsk Luftfartens Funksjonærforening:

”Jeg repræsenterer dem, som tjener allermindst. Gratis-arbejde har ikke været på vores dagsorden. Vi fokuserer i stedet på at blive mere effektive og få nedbragt sygefraværet. Der er grænser for, hvor langt ned vi kan presse lønnen, før der ikke er flere folk tilbage,” siger Asbjørn Wikestad, der er leder i Norsk Luffartens Funksjonærforening og medarbejdervalgt bestyrelsesmedlem hos SAS.

I går satte SAS-ledelsen de 39 fagforeninger stolen for døren. Fagforeningerne kender situationens alvor til fulde, men de er ikke samarbejdsvillige, og ledelsen vil derfor selv finde besparelser på 1 milliard svenske kroner og tvinge dem igennem efter sommerferien, lød begrundelsen.

Som herhjemme kom sammenbruddet i forhandlingerne også som lidt af et chok for de norske medarbejdere.