Sammenbrud i genåbningsforhandlingerne: »Skidt at genåbningen nu er en ideologisk kamplads«

Det er ærgerligt, at man ikke har kunne finde en bred politisk konsensus om genåbningen af Danmark, og at det i sidste ende er befolkningen og erhvervslivet, der står tilbage som de store tabere efter sammenbruddet i forhandlingerne. Det mener Berlingskes erhvervsredaktør Thomas Bernt Henriksen.

Jakob Ellemann-Jensen (V) og de andre blå partier blev med hans ord »smidt ud« efter seks timers forhandlinger om genåbningen af Danmark. Berlingskes erhvervsredaktør kalder det »nedslående for erhvervslivet og lønmodtagerne,« at man ikke har kunnet opnå enighed tværs af den politiske midte. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Blå blok forlod sent tirsdag aften forhandlingerne om en genåbning af samfundet og står dermed uden for en aftale om Danmarks genåbning. Det får Berlingskes erhvervsredaktør til at komme med en formaning til de folkevalgte:

»Erhvervslivet og samfundet havde en klar forventning om konsensus i den næste fase af coronakrisen, hvor opgaven var at åbne økonomien og samfundet i et kontrolleret tempo. Der skal nok være alle mulige udlægninger af det dramatiske forløb, men som det ser ud, er der ingen konsensus om genåbning – kun rød og blå blok,« siger Thomas Bernt Henriksen om sammenbruddet.

Regeringen gik til mødet med en indstilling om »ikke at sætte det hele over styr«, mens flere borgerlige partier har argumenteret for at ville åbne mere op end regeringen og dens støttepartier.

Det har nu fået den konsekvens, at de blå partier har forladt forhandlingerne og valgt at stå uden for en aftale om Danmarks genåbning, hvor regeringen med sine støttepartier er blevet enige om at følge den såkaldte Indsatsgruppes indstillinger, som  blev forelagt politikerne mandag.

Thomas Bernt Henriksen anerkender, at opgaven med at genåbne Danmark på ingen måde er enkel, men at man burde forvente, at politikerne ville bestræbe sig på at opnå en bred konsensus i et så alvorligt spørgsmål. Han mener i den grad, at det i sidste ende går ud over danskerne og erhvervslivet, at politikerne ikke har kunnet lægge fløjpolitikken til side i forhandlingerne om genåbningsplanerne.

Thomas Bernt Henriksen er erhvervsredaktør på Berlingske Business. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

»Det er skidt for erhvervslivet og skidt for dansk økonomi, at der ikke kan findes et bredt politisk flertal. Den nye rapport fra regeringens Indsatsgruppe omkring genåbning rejser helt åbenlyse spørgsmål, der kunne bringes til forhandling politisk, eksempelvis grænsen på 5000 kvadratmeter for, hvem der kan åbne eller ej. Selvfølgelig er der en debat, når en kæde af byggemarkeder måske kan åbne og en anden ikke,« siger Thomas Bernt Henriksen og fortsætter:

»Det er nedslående for erhvervslivet og lønmodtagerne, at genåbningen af Danmark nu er en ideologisk kampplads. Men desværre må man i dag også sige, at det ligger i tråd med det brede forløb af coronakrisen, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) valgte at administrere hastelovene som et socialdemokratisk soloprojekt uden at invitere hverken opposition eller økonomer ind i rummet,« siger Thomas Bernt Henriksen.

Til Berlingske oplyser Jakob Ellemann-Jensen (V), at de blå partier efter seks timers forhandlinger blev »smidt ud« af forhandlingerne.