Sådan overlever den danske metalarbejder

Metalarbejdere er fyret i hobevis de seneste år, men en ny branche kan være redningsplanken for det traditionsrige danske erhverv.

Foto: Scanpix.
Læs mere
Fold sammen

Det voksende sorte hul af arbejdsløshed i maskin- og metalbranchen skal lukkes af en massiv nytænkning.

Massefyringer på Lindøværftet og MAN Diesel præger overskrifterne, og ledigheden er på bare et år steget med næsten 600 procent. Det lyder som en lang klagesang uden ende, men der er stadig optimisme at spore fra flere sider i branchen.

Lad os slå det fast med det samme: Den stolte danske metalarbejder er ikke ved at uddø.

De traditionelle arbejdsopgaver skal ifølge brancheorganisationerne i fremtiden afløses af de mange muligheder inden for grøn teknologi.

Direktør for DS Håndværk og industri, der organiserer smede og industri- og maskinarbejdere, mener, at de dansker metalvirksomheder skal levere noget, der ikke findes andre steder i verden.

- Man ser ofte, at når arbejdsopgaver ikke findes mere et sted, kastes fokus på noget nyt. Vi skal se i nye retninger, og hvis man skal pege på ét område, hvor der vækst, er det vindmøller og alternativ energi, siger Lars Bode.

Branchedirektør ved Metal- og Maskinindustrien, Ole Storm Jeppesen, tror heller ikke, at den danske metalarbejder er en uddøende race, på trods af, at der er visse udfordringer for fremtiden.

- For et halvt år siden manglede vi 10.000 metalarbejdere, og efterspørgslen skal nok komme igen. Men vi skal selvfølgelig tænke i nye baner. Jeg tror på, at det innovative vil påvirke branchen fremover, siger Ole Storm Jeppesen og peger på, at Danfoss er ved at indgå et samarbejde med elbilindustrien om at levere dele.

Planlægningsgen

Det er ikke kun organisationerne, der ser optimistisk på fremtiden. Erhvervslederen Arne Pedersen, der har stået i spidsen for en lang række virksomheder i metal- og maskinindustrien, og som nu er bestyrelsesformand i reparationsværftet Euroflex, er også sikker på, at behovet for metalarbejdere vil fortsætte.

- På trods af krisen, drejer jorden stadig rundt, og behovet skal nok vokse igen. Men vi skal indstille os på nogle strukturforandringer – både planlægningsmæssigt og innovativt. Det ligger heldigvis mere naturligt til os i Danmark end vores udenlandske konkurrenter. De mennesker, der ikke havde planlægningsgenet i gamle dage frøs til døde om vinteren, så det har vi lært af, siger Arne Pedersen med et grin.

Et godt omdømme

De danske metalarbejdere har et godt ry i omverden, hvilket langt hen ad vejen skyldes, at de fra uddannelsens start har lært at tænke selv og agere på egen hånd. Som Arne Pedersen siger, kan vi noget i Danmark, som de ikke er lige så gode til i omverden:

- De er jo trænet op til at have en selvstændig tilgang til arbejdet. De reagerer ikke mekanisk, men organisk, og det er det, vi skal styrke. Vi kan ikke konkurrere på prisen i forhold til udenlandsk arbejdskraft. Til gengæld kan vi slå dem på de krævende opgaver, hvor der skal tænkes nyt, siger Arne Pedersen.

Dansk Metal roser også de dyre danske metalarbejdere, og ser et klart potentiale for dem i fremtiden.

- Vores uddannelsesform, hvor de veksler mellem skole og praktik, er ret unik. Den gør metalarbejderen mere selvstændig og fleksibel. En dansk metalarbejder kan indgå i dialog med en ingeniør om, hvordan tingene skal gøres. De har en bred faglig viden, hvor den udenlandske arbejdskraft hovedsageligt er specialiseret, siger Økonomichef i Dansk Metal, Mikael Bay Hansen.