Sådan kan han have snydt Skat for milliarder

Det er et netværk af 12 selskaber, der mindst 2.120 gange har snydt de danske skattemyndigheder for 6,2 milliarder kroner. Nye detaljer i sagen om svindel med dansk udbytteskat.

Den britiske forretningsmand Sanjay Shah er mistænkt for at være hovedmand. Han har i dag adresse i Dubai. Foto: Art.Org Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der ligger en sindrig konstruktion bag arbejdsfordelingen hos de 12 selskaber, som Bagmandspolitiet mistænker for at stå bag milliardsvindlen med dansk udbytteskat.

Berlingske kan nu offentliggøre nye detaljer i den verserende politiefterforskning, hvor Bagmandspolitiet forsøger at finde frem til bagmændene bag den mulige svindel med dansk udbytteskat for i alt 6,2 milliarder kroner.

Bagmandspolitiet mistænker i alt 12 selskaber og den britiske finansmand Sanjay Shah for at stå bag. Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) – også kaldet Bagmandspolitiet – har foretaget ransagninger på en række adresser i London, og i begyndelsen af november annoncerede Bagmandspolitiet, at man havde beslaglagt 1,7 milliarder kroner på bankkonti i udlandet.

De 12 virksomheder havde hver især deres funktion i den malkning af det danske skattevæsen, hvor Sanjay Shah mistænkes for at være hovedmanden. Der er tre trin i kontruktionen af svindelnummeret, fremgår det af retsdokumenter, som Berlingske har set.

Første trin står selskabet Elysium Global Limited, hvor Sanjay Shah er registreret som såkaldt director, bag. Ifølge Bagmandspolitiets mistanke har det været centrum for kontruktion af falske ejerskaber af aktier, gennemført fiktive handler med aktier eller midlertidige lån af aktier i en stribe børsnoterede danske selskaber. Elysiums tre datterselskaber i England og Dubai samt Luxembourg-selskabet Aesa S.a.r.l. har ifølge Bagmandspolitiet også spillet en ikke nærmere defineret rolle i sagen.

Ifølge retsdokumenterne står de fire selskaber Solo Capital Partners, Old Park Lane Capital, Telesto Markets og West Point Derivates bag næste trin.

De fire selskaber udstedte falske udbyttenotaer på vegne af i alt 132 selskaber i USA og Malaysia og bildte på den måde de danske skattemyndigheder ind, at disse selskaber havde modtaget udbytte fra danske børsnoterede selskaber og betalt 27 pct. i udbytteskat til Danmark. Alle fire selskaber er på den ene eller anden måde relateret til Sanjay Shah.

I den anden ende af netværket befandt sig tre andre selskaber, som stod for at downloade en blanket fra Skats hjemmeside, »Claim to Relief from Danish Dividend Tax«, som de sørgede for blev udfyldt med de beløb, de ønskede refunderet, og fremsendte blanketterne til Skat på vegne af »kunderne« og sørgede for at inddrive pengene. De tre selskaber er ikke umiddelbart relateret til Sanjay Shah hverken ledelses- eller ejermæssigt.

De tre trin til at få udbetalt dansk udbytteskat har ifølge mistanken franarret de danske myndigheder 6,2 milliarder kroner. Fra 2012 og frem til 2015, hvor Skat opdagede svindlen, er denne trafik foregået mere end 2.000 gange – nemlig helt præcist 2.120 gange.

Hos Bagmandspolitiet ønsker statsadvokat Morten Niels-Jakobsen ikke at kommentere den verserende efterforskning.

»Men jeg kan sige, at jeg og mine medarbejdere er optaget af to ting, som jeg tænker på morgen, middag og aften. Først og fremmest, hvor langt vi kan komme ad pengesporet. Vi har beslaglagt 1,7 milliarder koner, men det er vigtigt, at vi går så langt som muligt for at få pengene tilbage til de danske skatteborgere,« siger Morten Niels-Jakobsen.

»Samtidig er jeg lige så optaget af spørgsmålet om, hvem vi kan drage til ansvar i denne sag. Vi har redegjort for, at vi efterforsker tolv juridiske enheder, men jeg kan ikke sige mere af hensyn til efterforskningen,« tilføjer han.

Berlingske har forgæves forsøgt at få kommentarer til sagen fra de involverede selskaber. I Danmark er advokat Jakob Lund Poulsen beskikket som forsvarer for Sanjay Shah, mens advokat Anders Nemeth er beskikket som forsvarer for fire selskaber med tilknytning til Sanjay Shah, nemlig Solo Capital Partners, Old Park Lane Capital, Telesto Markets og West Point Derivatives. Ingen af de to advokater ønsker at kommentere sagen.