Sådan kan det offentlige øge produktiviteten

Overborgmester Frank Jensen, formand for Udbetaling Danmark, opfordrer regeringen til at flytte Statens Uddannelsesstøtte til ATP.

»Det er en fantastisk case, og den er blevet anerkendt af Rigsrevisionen for at reducere omkostningerne, samtidig med at vi har øget kundernes tilfredshed,« siger Frank Jensen, overborgmester i København og formand for Udbetaling Danmark, om samlingen af udbetalingerne under ATP. (Foto: Bax Lindhardt) Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På tre år har Udbetaling Danmark reduceret antallet af årsværk fra 1.500 til 700 alene ved at samle udbetalingerne ét sted, nemlig hos ATP Administration.

Frank Jensen, socialdemokratisk overborgmester for København og formand for Udbetaling Danmark, opfordrer regeringen, regionerne og kommunerne til at tage ved lære af Udbetaling Danmark, for det er muligt at øge den offentlige produktivitetet, uden at det går ud over borgerne:

»Det er en fantastisk case, og den er blevet anerkendt af Rigsrevisionen for at reducere omkostningerne, samtidig med at vi har øget kundernes tilfredshed,« siger Frank Jensen.

Han peger direkte på Statens Uddannelsesstøtte som en oplagt styrelse at flytte ind under ATP og Udbetaling Danmark.

»Vi politikere er ikke sat i verden for at opbygge komplekse administrative systemer, men at sørge for, at selve ydelserne kommer ud til borgerne. Vi skal bruge pengene på dem, der har brug for dem,« siger Frank Jensen.

Han understreger, at Udbetaling Danmark er en stærk case, fordi den tager udgangspunkt i objektive kriterier, mens udflytning af offentlig administration er langt vanskeligere, når det kræver individuel sagsbehandling.

»Men når vi har en opgave, som baserer sig på objektive data, kan vi med fordel bruge den maskine, vi har skabt. Det er der klare stordriftsfordele i,« siger han.

Ifølge Frank Jensen kræver det, at det offentlige hele tiden arbejder med forenkling af love og regler, ligesom det offentlige skal udnytte den viden, det i forvejen har om borgerne. Det gælder for eksempel bopælsforhold og formueopgørelser.

For kommunerne kunne det for eksempel betyde centralisering af ydelser, der gives i forhold til borgeres indkomstforhold. Det være sig fripladser til børn eller tilskud til institutionspladser, som baserer sig på rene objektive forhold.

Mere digitalisering og flere varme hænder

Ifølge den socialdemokratiske overborgmester betyder fokusering på data, at det offentlige kan udnytte digitaliserings­mulighederne endnu mere, og for ham handler det om, at pengene hellere bruges på varme hænder frem for administrative stillinger.

»Det bemærkelsesværdige ved Udbetaling Danmark er, at vi har gennemført omkostningsbesparelserne uden brug af en grønthøster, men har kunnet gennemføre effektiviseringen ved brug af digitalisering og automatisering til glæde for borgerne,« siger han.

Frank Jensen gør opmærksom på, at han i særlig grad er tilfreds med, at antallet af klager fra borgerne er blevet halveret.

»Vi har med andre ord øget retssikkerheden ved at skabe en mere ensartet sags­behandling,« siger Frank Jensen.

For Frank Jensen viser Udbetaling Danmark, at det i høj grad kan betale sig at udfordre den måde, vi tænker offentlig administration.

»Det må være sød musik for alle myndigheder, når de hører, at vi på tre år har sparet en tredjedel af omkostningerne og har planer om yderligere besparelser,« siger overborgmesteren med henvisning til, at alle myndigheder arbejder med knappe ressourcer.