Sådan fandt Michelin-rigmanden vej til stjernerne

Flemming Skouboe er netop blevet indehaver af to restauranter med i alt tre Michelin-stjerner. Læs historien om tømrersønnen, der blev milliardær.

Flemming Skouboe fotograferet på sin egen ø, Fænø. Foto: Lars Just/Polfoto
Læs mere
Fold sammen

Der var stjerneregn over Stockholm, da årets Michelin-guide blev offentliggjort i Sveriges hovedstad onsdag formiddag. Og smilet må have nået helt op til ørerne på rigmanden Flemming Skouboe, der ejer Michelin-restauranterne Kong Hans Kælder og Henne Kirkeby Kro. Sidstnævnte kan efter uddelingen skrive to gyldne stjerner på menukortet, og med Kong Hans Kælders ene stjerne er Flemming Skouboe nu indehaver af to restauranter med i alt tre Michelin-stjerner.

Vejen til stjernerne begyndte dog længe før, at Flemming Skouboe blev rig. Den begyndte med et noget anstrengt forhold til faderen, Aage ­Skouboe, der arbejdede som medejer og tømrer i virksomheden Lunderskov Møbel­fabrik, der senere fik navnet LM Glasfiber.

Flemming Skouboe ønskede ikke at arbejde i faderens virksomhed. Han tilbragte i stedet en del af sin ungdom i Søværnet, hvorefter han tog til London på købmandsskole med en kammerat.

Lånte til indskuddet

Da han kom hjem fra London, blødte hans konto, og han måtte ty til sin far i håb om et lån, der skulle bruges som indskud til en lejlighed. Det fik han, men som afbetaling bestemte faderen, at Flemming Skouboe måtte give efter og begynde at arbejde i glasfibervirksomheden. Det skulle vise sig at blive starten på en guldrandet karriere.

Flemming Skouboes talent for regnskaber blev spottet, og efter års arbejde som kontorassistent kunne han i 1979 kalde sig administrerende direktør i virksomheden.

Pengene begyndte for alvor at strømme ind, da LM Glasfiber satsede alt på at producere vinger til vindmøller. Og virksomheden voksede sig hurtigt til verdens største producent på markedet for møllevinger.

Flemming Skouboe købte efterfølgende sin far ud af virksomheden, og i 2001 solgte han det hele til en engelsk kapitalfond for 2,4 mia. kr.

Pludselig var tømrersønnen blevet milliardær. Han har siden brugt store summer på blandt andet kunst, jagt og biler.

Ud over at være indehaver af to Michelin- restauranter ejer Flemming Skouboe sin egen ø, Fænø, der angiveligt skulle blive brugt til overdådige fester og jagtarrangementer. Det er dog efter hans eget udsagn ikke altid let ­at holde styr på, hvad pengene går til.

»Der var engang, jeg forsøgte at gøre op, hvor mange lokummer jeg ejede. Det måtte jeg opgive. Det samme med biler. Jeg har ikke helt styr på det. Og jeg ved sgu ikke, hvor mange huse jeg har. Det ved jeg ikke,« sagde Flemming Skouboe i 2011 i et interview med dagbladet Politiken.