Sådan blev der trukket udbytteskatte-milliarder ud af Skat

Ved hjælp af en strategi baseret på såkaldte cum/ex-handler lykkedes det ifølge den britiske Sanjay Shah, der er mistænkt for svindel, at trække mere end 9 mia. kr. i udbytterefusion ud af skat.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: ERIK REFNER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skriver Børsen.

Cum/ex-handlerne gør, at aktier ikke skal afleveres til køberen samtidig med, at de sælges.

- Investoren laver et udækket "short" salg, hvilket betyder, at investoren sælger en aktie uden selv at eje den, da aktien ført skal leveres et par dage senere. På den måde kan en given investor komme til at stå som indehaver af en aktie, uden egentlig at have den i ens depot, forklarer Børsen.

- Nogen køber aktier lige før udbyttetidspunktet og er derfor ejer af aktierne og berettiget til udbytte. Efter udbytte-dagen kan de sælge aktierne, så de ikke er nødt til at finansiere købet. Det er her, udbytteskat-elementet kommer ind, siger Sanjay Shah til Børsen.Han mener ikke selv, at der er foretaget noget ulovligt i sagen.

I et svar til Folketinget skriver Skatteministeriet dog, at hvis der sker refusion af samme udbytte flere gange, vil det være i strid med dansk lov.

- Hvis der sker refusion for samme indeholdte udbytteskat - herunder af en udbyttekompensationsbetaling - vil det være i strid med gældende ret, skriver skatteminister Karsten Lauritzen ifølge Børsen.

Flere advokater, herunder Torben Bagge fra advokatfirmaet Tommy V. Christensen og Tomas Haagen fra Gorissen Federspiel, mener ikke, at Sanjay Shah vil få medhold i, at metoden skulle være lovlig, hos en dansk dommer.

/ritzau/FINANS